Izvor: Nezavisne Novine, 18.Jul.2017, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DW: Da li je moguće okupljanje lidera BiH o kome govori Čović?

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništvu BiH Dragan Čović najavljuje da kreće u "misiju“ okupljanja svih lidera u toj zemlji, u cilju ubrzanja evro-atlantskih integracija. Da li je takva misija uopšte moguća, pita se "Dojče vele".

"Istoga dana kada je preuzeo predsjedavanje Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Dragan Čović se u Briselu sastao s najvišim predstavnicima Evropske unije. Čović je u ponedjeljak (17.7.) predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku, komesaru >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za pregovore o proširenju Johanesu Hanu i šefici diplomatije EU Federiki Mogerini poručio da će za osam mjeseci svog mandata na čelu Predsjedništva 'ponovo okupiti sve lidere u BiH' u pokušaju da se povrati međusobno povjerenje i evrointegracionu dinamika zemlje, što je vidno izgubljeno posljednjih mjeseci, podjeća "DW", i potom prenosi Čovićevu izjavu.

"Povjerenje u BiH u posljednjih 12 mjeseci je nestalo i zato imamo stanje koje imamo. Nadam se da ćemo svi imati hrabrosti da se prihvatimo evropskog puta, a mi kao političari da napravimo otklon od devedesetih godina", poručio je Čović iz Brisela.

Da li zbog većih kriznih žarišta unutar regiona ili zbog svoje poznate politike 'diplomatske korektnosti' i prilično rastegljivih 'crvenih linija', zvanični Brisel za sada još ponavlja da je 'napredak u BiH vidljiv', dodaje se u tekstu.

"Bosna i Hercegovina se nalazi u procesu odgovaranja na Upitnik (Evropske komisije proslijeđen Sarajevu povodom zahtjeva za status kandidata, prim.aut). To je nešto što se nije očekivalo prije godinu i po dana. Napretka ima", ocjenjuje Johanes Han.

I Federika Mogerini kaže da "primećuje napredak u BiH", ali takođe poziva na "transformaciju ekonomije, vladavine prava i javne administracije" u BiH.

"Reformskoj agendi potreban je novi zamah, kako na državnom, tako i na entitetskim nivoima, posebno u Federaciji BiH. Ona mora da bude primijenjena efikasno i kontinuirano. Primjena preuzetih obaveza predstavlja političku volju i odlučnost da se zemlja kreće naprijed", stoji u saopštenju koje je visoka predstavnica objavila poslije sastanka s Čovićem u Briselu.

"I dok je u ponedeljak zvanični Brisel pozvao BiH na hitno usvajanje Zakona o akcizama i potpisivanje Ugovora o uspostavljanju transportne zajednice, a predsjedavajući Predsjedništvu Dragan Čović najavio da će ta zemlja do kraja godine završiti obaveze kada je riječ o MAP-u za NATO i kandidatskom statusu BiH u Evropskoj uniji, poznavaoci bosanskohercegovačkih prilika i neprilika sve stavljaju pod veliki znak pitanja", piše "DW".

Ministar spoljnih poslova Slovačke i nekadašnji specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Miroslav Lajčak za "DW" kaže da ne vidi BiH kao kandidata za članstvo u EU u sljedećoj godini.

"Posebno ne u ovakvim okolnostima", ističe on.

Lajčak se na marginama ministarskog Savjeta u Briselu osvrnuo na nedavno održani samit Zapadnog Balkana u Trstu gdje jedino BiH nije stavila potpis na Ugovor o transportnoj zajednici.

"Samit u Trstu pokazao je da BiH pravi taoca sama od sebe. Političari su, zbog svoje nesposobnosti da se dogovore u ime evropske budućnosti – što je jedino pitanje koje ima značajnu podršku svih u BiH – izolovali svoju zemlju čak i od ostalih država u regionu", napominje Lajčak.

On ponavlja stav da su političarima u BiH partijski i lični interesi važniji od interesa i zemlje i građana. Istovremeno, Lajčak upozorava da se u EU ne ulazi uz pomoć Bonskih ovlašćenja ili sankcija, prenosi "DW".

"Vi bi trebalo da pokažete svakim korakom i legislativnim aktom da su evropske integracije vaš prioritet. Nažalost, odgovornost međunarodne zajednice leži u tome što smo navikli političare u BiH da mi rješavamo vaše probleme. To tako ne funkcioniše s evrointegracijama. Pogotovo onda kada nema entuzijazma (za proširenje u EU), trebalo bi uložiti dvostruko više napora da bi se ušlo u EU", direktan je šef slovačke diplomatije u odgovoru za "DW".

Pored ponovljene jasne i nedvosmislene posvećenosti EU-integracijama Zapadnog Balkana, iz Brisela put regiona ovih dana sve češće stiže i poruka da same zemlje regiona upravljaju svojom evropskom budućnošću, odnosno da se o brzini i vremenu ulaska u članstvo ne odlučuje u Briselu, već u Beogradu, Tirani, Skoplju, Sarajevu.

"Traženje termina ulaska nema smisla, jer je taj termin u rukama država koje žele da uđu", ponavlja Miroslav Lajčak.

"Tu poruku dobro je razumio predsedavajući Predsjedništvu BiH Dragan Čović koji kaže da je u Brisel došao da skrene pozitivnu pažnju EU na to da će BiH dati novi impuls svojim evrointegracijama", piše njemački portal.

"U vremenu ispred nas, probleme Bosne i Hercegovine ćemo rješavati u BiH, a od prijatelja iz Evropske unije ćemo tražiti ohrabrenje da integracioni proces zaživi do kraja", najavljuje Čović.

"Da li će Bosna i Hercegovina moći da napravi neophodan 'reset dinamike' evrointegracija, koji je 2016. godine vratio zemlju na pravi put ka članstvu, u najvećoj mjeri zavisiće od Čovićeve 'misije' obnavljanja povjerenja u zemlji gdje, kako sam priznaje, 'na svako pitanje koje se nađe na stolu postoje najmanje tri različita odgovora'. Iz Brisela su odavno upozorili – ne samo BiH, već cijeli region – da, ukoliko želi da 'sazri za EU', mora da od 'crno-bijelog političkog pristupa' pređe na naviku postizanja kompromisa", ističe "DW".

"Evropska unija funkcioniše na mogućnosti postizanja kompromisa i to nije ništa loše. Upravo suprotno – to je priznavanje interesa svih, gdje svako po nešto dâ, da bi svi dobili na kraju više", objašnjava komesar za pregovore o proširenju Johanes Han.

"A kompromis je osnovni način na koji će političari u Bosni i Hercegovini zaslužiti otvorena vrata Evropske unije za svoju zemlju i građane", zaključuje se u tekstu.

(Dojče vele)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.