DVA MUŠKARCA U IZOLACIJI U ŠAPCU zbog sumnje da su ZARAŽENI KORONAVIRUSOM!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2020, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DVA MUŠKARCA U IZOLACIJI U ŠAPCU zbog sumnje da su ZARAŽENI KORONAVIRUSOM!

Jedan od njih je boravio na Tajlandu, a drugi se pre par dana vratio iz Milana.

Dvojica mukaraca smeštena su na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice "Dr Laza Lazarević" u Šapcu, zbog sumnje da bi mogli biti zaraženi koronavirusom.

Kako se saznaje, prvi hospitalizovani jedno vreme boravio je na Tajlandu, a drugi se pre nekoliko dana vratio iz Milana u Italiji.

Hospitalizovani muškarci nalaze se u propisno opremljenim izolacionim jedinica, gde medicinsko >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osoblje ulazi samo i isključivo prema proceduri i u skladu sa izdatim algoritmima, odnosno, uputstvima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

- Pozvani su epidemiolozi šabačkog Zavoda za javno zdravlje da uzmu uzorke materijala radi analiza na Institutu za virusologiju "Torlak". Pacijenti nisu respiratorno ugroženi i nisu na kiseoniku, ali imaju siptome sezonskog gripa - kaže specijalista higijene dr Borka Kokanović iz republičke sanitarne inspekcije.

Muškarci su izdvojeni jer dolaze sa označenih područja. Pacijent koji se vratio s aTajlanda tamo je boravio u vreme dok nije bilo izolovanih slučajeva koronavirusa, dok je putnik iz Milana dobio temperaturu, pa prema propisima, njegovo zdravstveno stanje mora biti praćeno i kontrolisano.

- Svi kojima je na bilo koji način ugroženo zdravlje moraju dodatno biti oprezni i pridržavati se saveta lekara. Ovo znači više pranja ruku, manje nepotrebnih socijalnih kontakata i dosta raznovrske ishrane bogate vitaminima, mineralima i proteinima - kaže dr Kokanović.

Doktorka Kokanović upozorava da sezonski grip isto kao i koronavirus, ugrožava ljude koji se neuredno i loše hrane, trudnice, dojilje, malu decu i stariju populaciju. Takođe, ugrožene su i osobe izložene teškim terapijskim procedurama, poput onih koji su na citostaticima, ili oboleli od autoimunih bolesti.

Inače, Opšta bolnica u Šapcu, koja pored šabačkog kraja pokriva i deo Srema, odavno je sprovela sve pripreme neophodne za prijem većeg broja pacijenata. Opredeljeno je edukovano osoblje da se brine o potencijalnim obolelima, kao i dovoljna količina neophodnih lekova i drugog materijala.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.