Izvor: B92, 20.Feb.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUGOROCNA POMOC EU VEZANA ZA ISPUNJAVANJE USLOVA

Sef poslanickog kluba Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom Parlamentu, Hanes Svoboda, izjavio je u utorak u Becu da je pomoc petnaestorice Saveznoj Republici Jugoslaviji vezana za ispunjavanje izvesnih preduslova. "Evropska unija nije uslovila hitnu pomoc koju je vec pruzila SRJ, ali je dugorocna pomoc vezana za ispunjavanje izvesnih preduslova, kao sto su savladavanje istorije, konkretizacija predloga o formiranju komisije za istinu, pustanje albanskih zatvorenika na slobodu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ako i izrucenje ratnih zlocinaca haskom Tribunalu", objasnio je Svoboda prilikom susreta sa novinarima, javlja dopisnik Radija B92. Govoreci o nedavnoj poseti delegacije Parlamenta EU SRJ, austrijski politicar je istakao da je bivsi jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic jos uvek "previse u centru debate". On je rekao da bi mozda trebalo najpre suditi drugim osumnjicenim za ratne zlocine, kao sto je, na primer, takozvana "Vukovarska trojka". Svoboda je rekao da bi ratnim zlocincima trebalo prvo suditi u Jugoslaviji, te da bi oni tek kasnije, kada se za to steknu uslovi mogli biti izruceni Tribunalu u Hagu, ako to bude potrebno.

Sto se tice juga Srbije, austrijski poslanik je tamosnje stanje ocenio kao "veoma opasno". "Srbija zeli da promeni situaciju u regionu i spremna je da Albancima pruzi vece mogucnosti ukljucivanja u politicke strukture. Srbija je spremna da ispravi diskriminaciju Albanaca i volja da saradjuje sa tamosnjim stanovnistvom. Medjutim, to ne odgovara albanskim ekstremistima, posto takav predlog ugrozava njihov cilj, a to je nezavisno Kosovo", istakao je Hanes Svoboda pozivajuci NATO, KFOR i EU da sprece dalje nasilje u regionu. Od KFOR-a on je posebno zatrazio hapsenje odgovornih za teroristicke napade. Austrijski politicar takodje je ocenio da bi vojna intervencija na jugu Srbije ugrozila stabilnost citavog regiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.