Izvor: B92, 19.Okt.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUG ZA STRUJU NA RATE

Beograd -- "Elektroprivreda Srbije" je po drugi put u poslednja 3 meseca odlucila da neredovnim platisama omoguci da plate stari dug na rate i to uz otpis dela kamata. Direktor Direkcije za distribuciju EPS Dragojlo Bazalac je na konferenciji za novinare pojasnio da je rec o potrosacima koji duguju za utrosenu struju do kraja maja. Oni mogu u lokalnoj distribuciji od 22. oktobra do kraja meseca da zakljuce Sporazum o placanju na vise rata uz otpis 70 odsto kamata. Prema njegovim recima, u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbiji vise od 300.000 potrosaca duguje za struju utrosenu do kraja maja oko 1,5 milijardi dinara, a velik broj duznika trazio je da se ponovo omoguci reprogram dugova i otpis dela kamata. Duznicima ce biti oprostena i kamata zaracunata na stari dug od maja do oktobra, koja iznosi 12,81 odsto. Bazalac je istakao da na ove pogodnosti mogu racunati samo potrosaci koji "izmire tekuci dug, od 1. juna do 30.

septembra, akontaciju za oktobar i 15 odsto umanjenog duga od 31. maja".

"Onda bi i ostatak mogao da reprogramira na 10 rata. To je poslednji pokusaj da se ti neredovni platise pozovu, iza toga dolaze iskljucenja i utuzenja tih potrosaca", kaze Bazalac.

Upravni odbor je, takodje, odlucio da izmeni nacin obracuna angazovane snage, tako sto vise nece biti posmatran period prosle sezone. "Obracun snage pocinje na osnovu potrosnje u oktobru, odnosno u slucaju 2-mesecnog ocitavanja, na osnovu potrosnje u oktobru i novembru", kazao je Bazalac. Potrosaci tako mogu da uticu na potrosnju struje i smanje placanje na osnovu obracuna snage, buduci da prosle sezone nisu znali da ce biti uveden nov tarifni sistem, naveo je Bazalac. On je istakao da jednom obracunata snaga nece moci da bude smanjena, vec moze biti samo povecana u slucaju vece potrosnje u narednim mesecima. Jedini nacin za smanjene obracunate snage je ugradnja automatskih osiguraca.

Bazalac je rekao da je Vlada odobrila jos 1,5 milijardi dinara kredita za EPS za zavrsetak remonta i isplatu dugova prema izvodjacima radova i isporuciocima opreme.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.