DSS u borbi za ćirilicu

Izvor: B92, 12.Jul.2012, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS u borbi za ćirilicu

Beograd -- Položaj ćirilice ponovo zaokuplja javnost, nakon što je Demokratska stranka Srbije u Skupštini Beograda predložila osnivanje Komisije za ćirilicu.

Lingvisti kažu da se i jedno i drugo pismo upotrebljavaju u skladu sa Ustavom.

Dva pisma jedno uz drugo, kako i stoji u Ustavu. Međutim, odbornici DSS u Skupštini grada imaju primedbe na korišćenje latinice u javnoj upotrebi, pa predlažu osnivanje Komisije koja bi latinicu zamenila ćirilicom.

"Najdrastičniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << primer je gradska TV, javni servis Studio B, koji u potpunosti ima program na latinici, možda samo jedna emisija Agape koja ima naslov na ćirilici. Imamo situaciju da u gradskom prevozu oni bus plus automati su na latinici, imali smo čak i primere da su se neka javna preduzeća oglašavala imali su reklame na latinici, imamo situaciju da ustanova kulture Atelje 212 na latinici", kaže Dejan Čulić iz DSS-a.

Lingvista Ranko Bugarski smatra da ćirilica kao pismo nije ugrožena, i da je ne bi trebalo iskorišćavati u političke svrhe. Bugarski takođe podseća da su ćirilica i latinica skoro ceo vek u ravnopravnoj upotrebi.

"Sada insistirati na tome da latinica nije srpska, nego je tuđinska, hrvatska ili ne znam kakva a da moramo da imamo samo ćirilicu, i da moramo da donosimo zakonske mere za eliminaciju latinice, ne samo iz službene nego iz javne upotrebe da bismo se vratili svojim korenima, to mislim da je potpuno pogrešno", rekao je Bugarski.

A kojim će se pismom koristiti građani u svojim beleškama, njihova je lična stvar. I tu su zastupljena oba pisma.

Ćirilica se kao službeno pismo ne koristi samo u Srbiji, već i u mnogim drugim zemljama - od Makedonije i Bugarske, sve do Rusije i bivših sovjetskih zemalja. Smatra se da je nastala u X veku, i da se rayvila iz grčkog pisma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.