Izvor: B92, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS predstavio program do 2011.

Beograd -- Premijer Srbije i lider DSS-a Vojislav Koštunica uveren je da će okosnicu buduće vlade činiti koalicija DSS-NS.

Koštunica je predstavio program buduće vlade od 2007. do 2011. godine. Sigurnim putem je najbrže, veruje Vojislav Koštunica. Taj slogan i uspesi koje napravio u prehodne tri godine, smatra Koštunica, garancija su da će uz pomoć svoje narodnjačke koalicije ponovo biti premijer.

"Za razliku do prethodnih vlada koje su pale zbog nesupeha, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ova vlada je rapisala izbore jer je ostvarila veliki cilj, donela je ustav, temelje države", kazao je Koštunica.

Koštunica navodi da ima četiri cilja, očuvanje Kosova, smanjenje nezaposlenosti i siromaštva, borba protiv korupcije i integrisanje Srbije u međunarodni poredak: "Kada kaže integisanje u međunarodni poredak, mislim na EU ali i na Rusku fedraciju, regionalnu saradnju. Svet je mnogo širi nego što se nama čini".

Kandidat za ministra inostranih poslova Vladeta Janković navodi da, osim sa Rusijom, Srbija treba bliže da sarađuje sa Indijom i Kinom, ali i da popravi odnose sa SAD.

Moto Srbije kada je u pitanju spoljna politika biće razložna čvrstina. "Primeniću rečenicu jednog švedskog diplomate: ono što je dobro za Srbiju biće dobro i za Evropu", kaže Janković.

Jočić je naveo da je reforma policije delikatan posao. "Možda bih to poredio kao da letite avionom i da se u njemu desi kvar koji morate da popravljate”, kaže on.

"Morate da čuvate putnike u avionu, morate da čuvate one na zemlji, morate da sačuvate avion i morate da sačuvate sebe, a da pri tome popravite i promenite sve što u njemu ne valja", rekao je Jočić.

Svi ministri DSS-a i Nove Srbije koji još rade u sadašnjoj Vladi Srbije izneli su svoje planove za narednom mandatu. Milan Parivodić veruje da će Srbija 2012. biti u EU, a Velimir Ilić je najavio je nova ulaganja u putnu, železničku i seosku infrastukturu.

Janković: Nije bilo dogovora o premijerskom mestu

Potpredsednik DSS-a Vladeta Janković izjavio je da nema nikakvog stranačkog dogovora o tome ko će biti premijer Srbije i naveo da će onaj ko bude dovoljno dobro prošao na izborima dati predsednika vlade.

Janković, koji je i savetnik premijera Srbije Vojislava Koštunice, u Poligrafu B92 kazao da ne želi da prognozira ko će biti u budućoj Vladi Srbije, jer smatra da je za to prerano.

Na pitanje s kim će u budućnosti njegova stranka sarađivati i kako će birati između testamenta predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i onoga što nudi predsednik Demokratske stranke Boris Tadić, on je rekao da DSS odbija da misli na taj način.

"Naša je ideja da se prebrode razlike i da se u ovoj zemlji postigne jedinstvo koje ne podrazumeva istovetnost nego pravo na različitost", kazao je Janković.

Kako je naveo, DSS neće sarađivati samo sa onima koji su "ogrezli" u zločin, koji su okrvavili ruke i dokazano kršili zakon i neke osnovne kriterijume civilizovanog ponašanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.