Izvor: B92, 22.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i NS: Zajednički stav

Beograd -- Koalicija DSS-NS pozvala je DS na dogovor o zajedničkoj politici na predstojećim predsedničkim izborima, saopštila je koalicija.

Mladenović: Odluka o učešću posle odgovora DS-a

Demokratska stranka Srbije će odluku o ucešću na predsedničkim izborima doneti nakon što Demokratska stranka odgovori na njihov poziv da razgovoraju o utvrđivanju zajedničke politike na izborima, rekao je danas portparol DSS-a Andreja Mladenović. On je kazao da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je prošireno Predsedništvo DSS-a na jučerašnjoj sednici jednoglasno podržalo saopštenje koalicije DSS-NS, izdato nakon sastanka predsednika dve stranke Vojislava koštunice i Velimira Ilića.

Mladenović je rekao i da, tokom vikenda, neće biti održana druga sednica Predsedništva DSS-a.

Pošto koalicija DSS-NS nije bila u prilici da, sa svojim koalicionim partnerima, razmotri i usaglasi pitanje predsedničkih izbora, pretpostavljamo da će koalicioni partneri razumeti što sada, pred očima javnosti, naknadno moramo pokušati da potražimo izlaz i dođemo do dogovora, navela je koalicija.

Posle sastanka predstavnika DSS-NS, na kojem su lideri tih partija Vojislav Koštunica i Velimir Ilić zauzeli zajednički stav o izborima, ta koalicija je izrazila uverenje da interes za razgovorima o izborima postoji i u DS-u.

Profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović kaže za B 92 da je zanimljivo da se u ovom pozivu govori o utvrđivanju zajedničke politike vladajuće koalicije, što je već učinjeno priliko formiranja Vlade Srbije.

"Jasno je da je pokušano, kako stoji u saopštenju, da se nađe izlaz i dođe do dogovora. Međutim, izbori su raspisani u skladu sa Ustavnim zakonom i ostalim zakonima koji su bili neophodni za raspisivanje izbora, ali i u skladu sa prethodnim dogovorom unutar koalicije. To je ono čuveno saopštenje od 3. novembra", rekao je Orlović.

"Očigledno je da narodnjačka koalicija DSS-NS, sudeći po saopštenju, za sada ne želi da izađe ni sa Velimirom Ilićem kao kandidatom, ali i odlaže izjašnjavanje o podršci Tadiću i, eventualno, Nikoliću. Moguće je da to odlože i do drugog kruga predsedničkih izbora", kazao je Orlović.

U saopštenju DSS i NS se kaže i da su izbori raspisani bez dogovora sa ovim strankama i da se zemlja već nalazi u predizbornoj kampanji, a da istovremeno zapadne zemlje javno saopštavaju da će najavljenu odluku o statusu Kosova i Metohije realizovati posle izbora.

Koalicija DSS-NS, takođe, insistira da se, pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije EU, unese jasna odredba da Unija "u potpunosti garantuje i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije u međunarodno priznatim granicama".

Međutim, kako saznaje B 92, na sastanku Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije sklopljeni su okvirni dogovori za razgovore DSS sa Demokratskom strankom tokom vikenda.

Na tim sastancima, prema našim saznanjima, razgovaraće se o stavu demokrata prema Rezoluciji o Kosovu, koju tek treba da usvoji Skupština Srbije.

Na osnovu toga bi, kako tvrde naši izvori, stranka Vojislava Koštunice formirala svoje stavove o predsedničkim izborima i eventualnoj podršci Borisa Tadića na tim izborima.

Izvori B92 tvrde i da će tema sastanka biti termin lokalnih i pokrajinskih izbora.

Naši izvori navode i da će se u ponedeljak, nakon sastanaka tokom vikenda, znati konkretniji odgovori o opstanku vladajuće koalicije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.