Izvor: B92, 06.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS i G17 plus za paket-dogovor

Beograd -- DSS i G17 dogovorili novi princip podele odgovornosti u budućoj Vladi. LDP podržao Đelića za premijera i predložio DS-u koaliciju

Dok DSS i G17 poručuju demokratama da jedna stranka ne može da drži i mesto predsednika države i premijera, LDP posle razgovora sa DS-om saopštava "ili Đelić premijer ili novi izbori".

Na sastanku DSS-a i G17 plus prihvaćen je predlog G17 da bi lideri DS-a i DSS-a trebalo da se izjasne da li žele mesto predsednika države >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili premijera. Ta stranka će se, takođe, izjasniti za koji resor u budućoj vladi je zainteresovana.

Na koji način će se garantovati takav dogovor, kada do sada većina nije poštovana, pokušao je da objasni potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević.

"Koalicija bi imala koalicioni sporazum i koalicioni ugovor, koji to reguliše. Ako bismo pošli od toga da su nemoguće saglasnosti, to bi bilo jako depresivno i desperatno za svakog od nas", kaže on.

"Ja hoću da verujem i čvrsto verujem da su u srpskoj politici mogući dogovori, kompromisi, da su moguće plemenite pobude i da su mogući dobri rezultati", navodi Milosavljević.

Potpredsednik DSS-a Dragan Jočić kazao je da se još uvek nije raspravljalo o personalnim rešenjima.

"O personalnim pitanjima ćemo odlučivati i nije nijedno fiksirano, kada se budemo izjasnili oko ovih šest principa. Kao što ste videli iz našeg odgovora, sve je moguće, ukoliko postavimo, kao što je Milosavljević rekao, dobre temelje za stabilnost vlade", kaže on.

Istovremeno, uslovljavanje DSS-a i G17 plus da se u pregovore uključi i funkcija predsednika države, iznenadila je pregovarače iz DS-a, ali su ostavili mogućnost da im taj zahtev bude razjašnjen na sastanku koji je zakazan za sutra.

DS sa LDP-om za Đelića

Na sastanku DS-a i LDP-a funkcija predsednika Srbije nije pominjana, ali su obe strane ponovile da Božidar Đelić treba da bude novi premijer.

U suprotnom, LDP se zalaže da se raspišu novi izbori, na kojima bi ta partija nastupila zajedno sa DS-om, izjavio je lider LDP-a Čedomir Jovanović.

"Smatramo da je Vojislav Koštunica poslednja osoba koja može da ucenjuje ili postavlja bilo kakve prepreke u procesu formiranja nove vlade", rekao je on.

"Njemu je prvi mandat dao Legija i mi smo poslednji koji su spremni da prihvate ideju da on može da bude novi mandatar. Ili Đelić na čelu vlade ili novi izbori, na kojima smo spremni da nastupimo u koaliciji sa Demokratskom strankom", rekao je Jovanović.

Međutim, šef delegacije DS-a, Dušan Petrović, nije direktno odgovorio na Jovanovićev predlog.

Novinar: Ako ne bude gospodin Đelić mandatar, da li ste spremni za nove izbore?

Petrović: Od 21. januara do danas nisam video nijedan ubedljiv razlog koji bi me uverio da neko drugi treba da bude na čelu Vlade Srbije, a ne Božidar Đelić.

Novinar: A to znači da ako dobijete neki uverljiv razlog...

Petrović: Ja sam vrlo jasan bio, imate li dalje pitanja?

Portparol DSS-a Andreja Mladenović ocenio je danas da su stavovi lidera LDP-a o formiranju vlade "potpuno irelevantni" jer, kako je rekao, od LDP-a "apsolutno ništa ne zavisi".

Odloženi sutrašnji razgovori DS-a i DSS-NS

Druga runda pregovora DS-a i koalicije DSS-NS, koja je trebala da bude održana sutra, pomerena je za 13. mart, zbog, kako je naveo portparol DSS-a Andreja Mladenović, razgovora te stranke sa predstavnicima nacionalnih manjina.

U DS-u je potvrđeno da će sastanak biti održan sledećeg utorka.

Razgovor DS-Unija Roma

Predstavnici Demokratske stranke i Unije Roma Srbije saopštili su nakon razgovora o formiranju vlade Srbije da imaju iste poglede koji se tiču državne politike nove vlade.

Zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović kazao je da sa URS imaju podudarne stavove o nastavku politike prema Kosovu i Metohiji, priključenju Evropskoj uniji, nastavku saradnje sa Haškim tribunalom, o ekonomskim pitanjima, kao i o borbi protiv korupcije i kriminala.

Na sastanku je bilo reči o Dekadi Roma, koja je u toku, kazao je Petrović i dodao da se moraju brzo pronaći mehanizmi koji bi doveli do temeljne integracije Roma u Srbiji.

Predsednik URS-a Rajko Đurić rekao je da je ta stranka tokom ranijih razgovora sa Borisom Tadićem o formiranju vlade predložila da mandatar bude Vojislav Koštunica, i naveo da "ako to bude smetnja, URS prihvata sve što DS predlaže".

"Mi nemamo vremena da čekamo, više nije u pitanju ličnost, sada je važno formirati vladu što pre jer to traže svi građani Srbije", rekao je Đurić.

Prema Đurićevim rečima, URS podržava predlog Tadića o osudi zločina o Srebrenici, jer je "čovečnost jedan od temeljnih principa".

Blic: DS-u ministarstva sile i pola vlade

Vrh DS-a spreman je da, ako dobije "ministarstva sile i polovinu ukupnih mesta u vladi, prihvati da predsednik DSS-a Vojislav Koštunica bude premijer, piše Blic.

Prema tom listu, na zatvorenom delu sednice Glavnog odbora DS-a u Nišu doneta je odluka da se ovlašćenja za pregovore o koaliciji i formiranju vlade sa tog tela u potpunosti prenesu na Predsedništvo stranke. Izvor lista iz DS-a tvrdi da će demokrate na taj način pokušati da izbegnu širu debatu i podele zbog odluke da na čelu nove vlade ipak bude Koštunica.

"Glavni odbor tako neće morati da se sastaje da bi donosio tu odluku, a to će dati vremena vrhu DS-a da članove Glavnog odbora ubedi da su bili u pravu jer će DS dobiti polovinu svih resora", kaže za list izvor iz DS-a.

DS i Lista za Sandžak usaglasile osnovne principe

Predstavnici Demokratske stranke i Koalicije Lista za Sandžak saopštile su nakon razgovora o formiranju nove vlade Srbije da su usaglasili stavove o važnim političkim pitanjima, koja su prioritetna za državnu politiku.

Zamenik predsednika Dušan Petrović kazao je novinarima nakon sastanka da je postignuta puna saglasnost o politici prema Kosovu i Metohiji, Evropskoj uniji, saradnji sa Haškim tribunalom i borbi protiv kriminala i korupcije.

Petrović je rekao da sve stranke nacionalnih manjina moraju biti deo parlamentarne većine i dodao da je od bitnog državnog interesa da se u Sandžaku postigne puna politička stabilnost i da se napravi iskorak u ekonomskom razvoju.

Funkcioner koalicije Lista za Sandžak Bajram Omeragić kazao je da ta koalicija želi da bude deo buduće vlade Srbije jer multietnička država treba da ima u vladi predstavnike nacionalnih manjina. On je kazao da će ta koaliciji podržati onog mandatara o kome se budu složili DSS-NS i DS.

On je najavio da će koalicija Lista za Sandžak u četvrtak održati i razgovore o forimaranju nove vlade Srbije sa DSS-om.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.