Izvor: B92, 08.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS VISE NECE PRISUSTVOVATI SEDNICAMA PREDSEDNISTVA DOS

Beograd -- Demokratska stranka Srbije nece prisustvovati sednicama Predsednistva DOS jer medjustranacka saradnja nije moguca sa onima koji ne postuju koalicione sporazume, zakljucak je sednice Predsednistva DSS, odrzane u petak. Predsednistvo DSS smatra da se usled krsenja koalicionih sporazuma na saveznom, republickom i pokrajinskom nivou kriza u drzavi neprestano produbljuje i da DSS nema nameru da daljim prisustvom Predsednistvu DOS daje privid legitimnosti odlukama koje ostatak stranaka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u DOS donosi, ne mareci mnogo za drzavne i nacionalne interese, osnovne pravne norme i demokratsku proceduru. "Savezna vlada je ozbiljno uzdrmana neizglasavanjem ministra finansija, sada joj je opstanak direktno ugrozen odlukom Predsednistva DOS da ponudi predlog Zakona o saradnji s Haskim tribunalom prema kome je koalicioni partner na saveznom nivou unapred izrazio rezerve, a nepostovanjem koalicionog sporazuma na republickom nivou usledilo je drasticno krsenje sporazuma na nivou Vojvodine", navodi se u saopstenju. DSS ce se u daljem radu iskljucivo rukovoditi obavezama koje su preuzete pred biracima i programskih opredjeljenja iz "Dogovora sa Srbijom" potpisanog 1.

septembra 2000, vodeci racuna o medjunarodnom polozaju zemlje, unutrasnjoj i regionalnoj stabilnosti. "Maksimalnu paznju posveticemo ustavnom pretemeljenju savezne drzave i Srbije, zakonskoj aktivnosti u parlamentima, radi uspostavljanja vladavine prava i vodjenja zdrave ekonomske i socijalne politike koja jedino moze da otkloni sve izrazajnije siromasenje gradjana, beznadje i rastuce napetosti u drustvu", istice se u saopstenju DSS.

Dodatna objasnjenja o tome da li je DSS tom odlukom zapravo istupila iz DOS radio B92 nije uspeo da dobije od funkcionera DSS. Jedan od lidera DOS i predsednik Demohriscanske stranke Srbije Vladan Batic u izjavi za B92 kaze da se dogodilo upravo to. "Mislim da hitno treba sazvati sednicu DOS i odluciti o statusu DSS, koji je prakticno istupio iz DOS ovakvom odlukom svog predsednistva. I inace je trajala i postojala agonija, to su bile igre bez granica. DSS je opstruirala svaki pokusaj reformske vlade i reformskog dela DOS za bilo kakvu inicijativu i mislim da je ovako najbolje, da se stvari isteraju do kraja. Ovakva situacija ne postoji ni u teoriji ni u praksi, ne moze se biti istovremeno i u vlasti i u opoziciji. Ne bih prejudizirao odluku DOS, o tome ce odluciti Predsednistvo DOS, koji je vlasnik svih mandata", kaze Batic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.