DSS: Pritisak na Srbiju zbog rezolucije

Izvor: RTS, 23.Avg.2010, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Pritisak na Srbiju zbog rezolucije

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić rekao da se od Srbije traži da ublaži tekst rezolucije o Kosovu koju je podnela UN, uprkos tome što je taj tekst "mekan".

Demokratska stranka Srbije saopštila je da se na vlasti u Srbiji vrši pritisak i spolja i iznutra da ublaži tekst rezolucije o Kosovu i Metohiji koji je uputila na raspravu u Generalnu skupštinu UN, ali i da smatra da je svejedno da li će tekst biti menjan ili ne.

Potpredsednik DSS-a Slobodan Samardžić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izjavio je na konferenciji za novinare da pred sednicu UN na kojoj će se raspravljati o toj rezoluciji "u zemlji raste napetost", jer se na predsednika Republike i Vladu Srbije vrši pritisak i spolja i iznutra da se tekst, za koji ta stranka smatra da je inače "mekan", još dodatno ublaži.

Samardžić je naveo da se stvorila atmosfera gde se tvrdi da je predlog rezolucije "previše oštar" u odnosu na EU i na SAD i da zbog toga "zapad ne gleda dobro na taj predlog i šalje određene znake pritiska na Srbiju da odustane od takve rezolucije".

Prema njegovim rečima, "svi činioci srpske demokratske javnosti, opozicione stranke, nezavisni analitičari i drugi akteri pokušavaju da izvrše pritisak na vladu da napravi kompromis sa EU i SAD".

Samardžić je istakao da se predstavnici vlasti "žale" da su pritisci sve jači i da je teško sa njima se boriti, ali i poručuju da će izdržati u nameri da takav tekst dođe na Generalnu skupštinu UN i da se o njemu raspravlja.

Potpredsednik DSS-a je rekao da se iz te atmosfere stiče utisak da je ta rezolucija radikalna i čvrsta u odbrani državnih interesa Srbije, dok DSS smatra da to nije slučaj i da je "tekst previše fleksibilan, previše mekan u odnosu na pravu politiku Srbije kakvu bi trebalo da vodi".

Samardžić je naveo da EU drži "čvrstu kartu" u svojim rukama, a to je prijava Srbije za kandidaturu kojom vrši pritisak prema Srbiji da se odrekne ovakve rezolucije i dodao da se stvara ambijent koji bi na kraju trebala da omogući vladi "lakši izlaz iz ove neprilike" te da rezoluciju "malo omekša" zarad evrointegracija.

"Zapravo ne znam čime bi EU mogla da pritisne i uceni Srbiju, jer ionako ništa ne daje i ionako je taj put ka kandidaturi popločan sa hiljadu neizvesnosti", rekao je Samardžić, zapitavši zašto su evropske integracije bezuslovni element spoljne politike Srbije.

Samardžić je ponovio da je DSS i ranije kritikovala taj predlog rezolucije "u kome je i inače promenjen i cilj i sadržaj politike", i da je svejedno da li će se menjati ili ne.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.