Izvor: B92, 17.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: POVRATAK U VLADU - DJINDJIC: CEKAMO JASAN ZAHTEV

Demokratska stranka Srbije izrazila je u ponedeljak spremnost da se vrati u Vladu Srbije ukoliko se ispune zahtevi DSS-a o sustinskoj promeni nacina rada kabineta Zorana Djindjica. Zahtevi se odnose na postovanje principa zakonitosti, javnosti i efikasnosti, raspravu o radu svakog clana i Vlade u celini, temeljnu i brzu zakonodavnu aktivnost i jos tri konkretna zahteva o kojima potpredsednik DSS-a Dragan Marsicanin za B92 kaze: ''Smatramo da postojanje kolegijuma vlade nije opravdalo potrebu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja se u jednom momentu pojavila da je to telo preuzelo nadleznosti i ovlascenja koje mu ne pripadaju - donosenje odluka - koje pripada samo vladi u celini. Smatramo da vlada sa mnogo vise opreza treba da donosi uredbe i da one moraju da budu u skladu sa zakonomi ustavom. One uredbe koje su do sada donete, koje su nezakonite treba da se poniste, a da ukoliko postoji potreba da se odredjena pitanja regulisu zakonima, da se ti zakonski predlozi podnesu skupstini. Smatramo da treba razgovarati i o tome da li je dobar koncept rada vlade koji predvidja sadasnjih sedam potpredsednika bez jasnih zaduzenja i bez jasnih dogovornosti. Mi smatramo da vlada treba da ima jednog do dva potpredsednika sa potpuno jasnim zaduzenjima i odgovornostima'', kaze Marsicanin.

Medju uredbama cije ukidanje trazi DSS, ocenjujuci ih kao neustavne i nezakonite, posebno se isticu one o posebnim uslovima i nacinu uvoza nafte i derivata, kao i o uslovima i nacinu obracunavanja javnih prihoda i o prometu cigareta. Prema recima Marsicanina, DSS smatra da zahtevi koji su upuceni Vladi Srbije mogu na naidju na razumevanje unutar DOS-a. 'Ukoliko rasprave o tome ne bi bilo, ostali bi smo van Vlade Srbije', zakljucio je Marsicanin.

Reagujuci na zahteve koje je DSS uputila Vladi Srbije, premijer Zoran Djindjic u izjavi za B92 kaze da je spreman na kompromis. 'Ja bih voleo da to dobijemo to kao zvanicni predlog posto jedan dan kazu necemo jer je vlada autisticna, drugi dan kazu hocemo. Ne treba da se iscrpljujemo ni mi ni javnost tim gatanjem &da li hocemo ili necemo'. Zelim da dobijemo jasan predlog pa da onda razgovaramo o tome na DOS-u da vidimo da li neko drugi ima neki zahtev u odnosu na DSS. Sve je to deo posla, nema tu drame. Vlada je koaliciona - ona je pobedila kao koaliciona i ne postavlja se pitanje da li je koaliciona ili ne. Pravila ucesca u koaliciji treba da definisemo. Mi smo uvek spremni na kompromis', kaze Djindjic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.