Izvor: B92, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Nema koalicije bez dogovora

Beograd -- DSS vezala sudbinu vladajuće koalicije za saglasnost o predlozima koje je koalicija DSS-NS iznela u javnost pre nekoliko dana.

Večeras predsedništvo DSS-a

Kako saznaje B92, predsedništvo DSS-a večeras razgovara o odnosima u vladajućoj koaliciji nakon raspisivanja predsedničkih izbora, rezoluciji o Kosovu i terminima za održavanje lokalnih i pokrajinskih izbora

Portparol Demokratske stranke Srbije Branislav Ristivojević izjavio je da je stav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te stranke da Srbija u EU "može ući samo celovita" i da krize u vladajućoj kolaliciji neće biti, ako bude postignut dogovor o stavovima koje su u zajedničkom saopštenju predočili DSS i Nova Srbija.

"Ako se dogovorimo oko ovih stvari onda nema krize u koaliciji, ali ako se ne dogovorimo onda će je biti",kazao je Ristivojević.

"Politika vladajuće koalicije je definisana u startu i ako neko od te politike odustane koalicija je u krizi, ako ne odustane nemamo taj problem", rekao je Ristivojević na konferenciji za novinare.

On je rekao da je u trenutku kada je formirana Vlada Srbije usaglašeno pet principa i prioriteta Vlade među kojima su očuvanje teritorijalne celovitosti i Kosova i Metohije u sastavu Srbije, ali i evropske integracije.

Stranka za sandžak podržava Tadića

Glavni odbor Stranke za Sandžak (SZS) doneo je odluku da na predsedničkim izborima podrži kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića, saopštio je na konferenciji za štampu predsednik SZS Fevzija Murić.

"Očekujemo da će Tadić u narednom mandatu imati aktivniju ulogu u demokratizaciji zemlje, njenoj regionalizaciji i decentralizaciji, te da će Sandžak u kontekstu toga biti posebna regionalna celina", rekao je Murić.

"Srbija nam je uvek ispred svega i na prvom mestu. Nikada i ni na kom mestu nismo rekli da ćemo ući u EU menjajući za to bilo koji komad teritorije, to niste mogli da čujete od bilo kog predstavnike vladajuće koalicije", kazao je Ristivojević.

On je kazao i da "nema nikakvih konsultacija" unutar vladajuće koalicije koje bi se ticale stavova koje je iznela Kolacija DSS -NS.

Portparol DSS je naglasio da se ta stranka ne bavi izborima i da joj je prioritet Kosovo, tako da ne "razmišlja o podršci kandidatima i kampanjama".

S druge strene, šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić izjavio je za list "Pravda" da se kao najlogičnije rešenje nameće podrška zajedničkom kandidatu vladajuće koalicije rekavši da je "31. decembar krajnji rok za donošenje odluka koga ćemo i šta podržati".

Upitan da li ima razgovora Borisa Tadića i Vojislava Koštunice o podršci na izborima, on je odgovorio da "na nekom nivou ima sastanaka, kad za čim ima potrebe".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.