Izvor: B92, 17.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS-NS: Sprovodimo narodnu volju

Beograd -- Vojislav Koštunica na završnoj konvenciji rekao da će "narodne zapovesti" biti okosnica programa vlade koalicije DSS-NS.

"Danas iz prestonog Beograda upućujemo jasnu i snažnu poruku: veruj narodu ako hoćeš da narod veruje tebi - to je naše osnovno geslo", rekao je Koštunica na završnoj predizbornoj konvenciji "narodnjačke koalicije" u Beogradskoj areni.

"Mi se ne bojimo narodnog suda, mi poštujemo sud i volju naroda. Mi se klanjamo pred tom voljom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je zadovoljan i kada kliče, ali je poštujemo i kada gunđa i kada je ljut. Niko ne zna bolje od naroda", rekao je Koštunica.

Prema njegovim rečima, vlada na čijem je on čelu u protekle tri godine pokazala je da Srbija može u svet, a da pritom ne izgubi samosvojnost.

"Mi smo izveli Srbiju na njen put, vratili je u svet, ponovo joj vratili prijatelje, stekli nove saveznike i pritom smo čuvali obraz i svoja svojstva, i bićemo svoji i kada budemo u Evropi", rekao je Koštunica.

Ilić o Đeliću

Lider Nove Srbije Velimir Ilić, koji je govorio pre Koštunice, je rekao da nijedna stranka u predizbornoj kampanji osim narodnjačke koalicije nije predstavila ubedljiv program.

Kako navodi agencija Beta, Ilić je ismejao predizbornu kampanju predsednika Srbije i lidera Demokratske stranke Borisa Tadića, posebno način na koji komunicira sa seljacima: "Tadić kaže da treba promeniti genetski materijal naših svinja. On želi da od naših svinja napravi pudlice, valjda zato što Boža Đelić voli pudlice", rekao je Ilić, koji je od svih političkih suparnika neposredno kritikovao jedino DS.

Ilić je kandidata DS-a za premijera Božidara Đelića nazvao "svađalicom Božom Derikožom", ocenivši da on nije sposoban da ujedini bilo koga i da zato nema potencijal da postane premijer.

"Mi imamo čoveka na čelu vlade koga svi uvažavamo i poštujemo, koji nas je ujedinio i složio. Videli ste pre neki dan na proslavi Nove godine kako je udružio pop-pevače i rok pevače i svi su bili zadovoljni, i svi su pevali", rekao je Ilić.

"Moramo biti jedno i svi pod srpski barjak, svi moramo biti jedno i glasati za našeg vođu", rekao je Ilić.

Poziv Krajišnicima

Predsednica Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković Ivić, koju su na binu dopratili muškarci u narodnoj nošnji Srba iz Dalmacije, pozvala je "Krajišnike" da glasaju narodnjačku koaliciju.

Na skupu su govorili i ministri Aleksandar Popović, Milan Parivodić i Dragan Jočić, savetnik premijera Vladeta Janković, funkcioner NS Dubravka Filipovski i akademik Matija Bećković.

Halom je dominirala ogromna zastava Srbije. Pred početak skupa na video bimu su emitovani snimci nastupa Svetlane Ražnatović i Bore Đorđevića na dočeku Nove godine po julijanskom kalendaru, trubači, spotovi sa pejsažima Srbije. Potom je uživo nastupila rok pevačica Slađana Milošević.

"Kosovo i nova vlada nisu u vezi"

Vojislav Koštunica izjavio je prethodno da predstavljanje predloga rešenja statusa Kosova i formiranje nove vlade nisu u vezi.

"Sve govori u prilog pretpostavci da će specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Kosovo Marti Ahtisari predlog izložiti već krajem januara ili početkom februara, dakle, pre formiranja nove vlade. Ali, iznošenje predloga i formiranje nove vlade nisu ni u kakvoj vezi", rekao je predsednik Demokratske stranke Srbije.

On je za list Danas naveo da će vlada biti formirana posle izbora, na osnovu unutrašnjih prilika i na osnovu izbornih rezultata. "Tu nema potrebe da se povodimo za spoljnim uticajima, jer će svaka buduća vlada Srbije snositi ogromnu unutrašnju odgovornost prema biračima i narodu", rekao je on.

"Postizborne koalicije ostaju otvorena mogućnost, ali pod očevidnim uslovom da se od temeljnih elemenata predizborne programske platforme ne odustaje. U tom smislu, nisu zamislive koalicije s političkim snagama koje zastupaju fundamentalno suprotna gledišta o suštinskim pitanjima kakvo je, primera radi, neprikosnovenost teritorijalnog integriteta zemlje", kaže Koštunica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.