Izvor: B92, 21.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS-NS: Iskrena saradnja sa DS

Beograd -- DSS i NS saopštili da su, ukoliko DS želi zajedničku politiku na predsedničkim izborima, otvoreni za razgovor i iskrenu saradnju.

Koalicija DSS-NS konstatuje da su bez dogovora sa te dve stranke raspisani izbori i da se zemlja već nalazi u predizbornoj kampanji, a da istovremeno zapadne zemlje javno saopštavaju da će najavljenu odluku o statusu Kosova realizovati posle izbora.

”Pošto koalicija DSS-NS nije bila u prilici da sa svojim koalicionim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partnerima razmotri i usaglasi pitanje predsedničkih izbora, pretpostavljamo da će koalicioni partneri razumeti što sada pred očima javnosti naknadno moramo pokušati da potražimo izlaz i dođemo do dogovora. Naravno, ukoliko i na strani DS postoji takav interes”, stoji u saopštenju te dve stranke posle večerašnjeg sastanka.

Kako saznaje B92, na sastanku DSS-NS sklopljeni su okvirni dogovori za razgovore DSS sa Demokratskom strankom tokom vikenda.

Na tim sastancima, prema našim saznanjima razgovaraće se o stavu demokrata prema Rezoluciji o Kosovu, koju tek treba da usvoji Skupština Srbije.

Na osnovu toga bi, kako tvrde izvori B92, stranka Vojislava Koštunice formirala svoje stavove o predsedničkim izborima i eventualnoj podršci Borisa Tadića na tim izborima.

Izvori B92 tvrde i da će tema sastanka biti termin lokalnih i pokrajinskih izbora. Takođe, navode i da će se u ponedeljak, nakon sastanaka tokom vikenda, znati konkretniji odgovori o opstanku vladajuće koalicije.

”Koalicija DSS-NS se izričito protivi dolasku Misije EU i neophodno je da se ovo pitanje potpuno razreši pre potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Otvara se ozbiljan problem u odnosima Srbije i EU ukoliko EU ostane pri odluci da svojom Misijom stvara takvu marionetsku tvorevinu na tlu Srbije”, stoji u dokumentu.

”Neophodno je da EU Srbiji garantuje ono što se garantuju svim ostalim članicama EU i zato DSS i NS čvrsto zahtevaju zauzimanje jasnog stava da EU potpisuje Sporazum imajući u vidu celu a ne osakaćenu Srbiju”, kaže se dalje.

”Programski cilj DSS i NS je saradnja i integracija Srbije u EU na principima koji važe za sve druge evropske države. To niko ne bi smeo razumeti kao politiku izolacije, nego kao gledanje istini u oči i kao izraz najelementarnijeg nacionalnog i državnog samopoštovanja”, saopštavaju stranke.

Zbog uloge NATO pakta u pokušaju rasparčavanja Srbije i otimanja 15 odsto teritorije Srbije, DSS i NS smatraju da je neophodno proglasiti vojnu neutralnost Srbije u odnosu na postojeće vojne saveze.

Kolundžija: DS otvorena za razgovore

Šefica poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila je večeras da je ta partija spremna da sa predstavnicima koalicije DSS-NS razgovara o zajedničkoj politici za predstojeće predsedničke izbore.

Kolundžija je najavila da će lider DS-a Boris Tadić izložiti svoj predizborni program na sutrašnjoj konvenciji u Novom Sadu, kojom počinje kampanju za predsedničke izbore.

"Verujem i u to da ćemo, ako merimo šta je interes Srbije, onda naći kompormis", istakla je Kolundžija.

Prema njenim rečima, sa stanovišta DS-a uvek postoji otvoren poziv za saradnju sa strankama u vladajućoj koaliciji.

"On nije datiran, niti tematski određen. On je stalan, otvoren poziv sa saradnju i usaglašavanje svih stavova koji su bitni za vođenje zemlje", naglasila je Kolundžija.

I Velimir Ilić kandidat?

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić danas ranije je izjavio da će najverovatnije biti kandidat te stranke na izborima za predsednika Srbije.

Ilić, koji je i ministar za infrastrukturu, rekao je novinarima u Valjevu da će Nova Srbija "najverovatnije učestvovati na izborima i boriti se" i da će on biti predsednički kandidat.

On je u Valjevu, na svečanom otvaranju nove gradske toplane, podsetio da će se sednica glavnog odbora NS održati u nedelju i da će tada biti doneta konačna odluka.

Današnjoj svečanosti u Valjevu prisustvovao je i predsednik opštine Svilajnac Dobrivoje Budimirović Bidža.

Predsedništvo Demokratske stranke Srbije treba da se izjasni hoće li ta stranka učestvovati na izborima i, ako hoće, da li će podržati kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića, kandidata Nove Srbije Velimira Ilića, ili će imati sopstvenog kandidata.

Kandidature su, ranije, najavili predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, kao i predstavnik Pokreta snaga Srbije Milanka Karić.

A portparol Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević najavio je da će glavni odbor socijalista u nedelju kandidovati potpredsednika stranke Milutina Mrkonjića za predsednika Srbije.

I predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je danas da će na Glavnom odboru LSV biti doneta odluka da li će ta stranka imati kandidata na izborima za predsednika Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.