DSS: Akcija Oluja je završetak etničkog čišćenja

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 04:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSS: Akcija "Oluja" je završetak etničkog čišćenja

Demokratska stranka Srbije ocenila je da je akcija "Oluja", tokom koje su izvršeni brojni do danas nekažnjeni zločini protiv čovečnosti, predstavljala nastavak etničkog čišćenja Hrvatske od Srba, započetog u NDH 1941-1945.
U akciji "Oluja" ubijeno je oko 2.000 Srba, oko 250.000 je proterano, a u Hrvatskoj sada živi manje Srba nego što ih je tokom akcije "Oluja" proterano za četiri dana, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u saopštenju DSS, prenosi Beta.
"Pre 95 godina oni su činili 12 odsto stanovništva, danas ih je 4,4 odsto. Zato 5. avgusta Hrvatska slavi kao svoj Dan pobede, a Srbija obeležava Dan sećanja", piše u saopštenju.
Kako je DSS ocenio, bez obzira što će u prvom obeležavanju Dana sećanja da učestvuju i oni koji su kolonama srpskih izbeglica 1995. godine neljudski okrenuli leđa, dobro je što je 5. avgust proglašen za Dan sećanja na sve prognane i stradale Srbe.
DSS ističe da 5. avgust ne sme da se svede na puko pariranje euforičnom hrvatskom proslavljanju Dana pobede.
"Zato je dužnost srpskih vlasti da odlučno insistiraju na rešavanju brojnih otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, od kojih je veliki broj posledica etničkog čišćenja sprovedenog akcijom 'Oluja'", dodaje se u saopštenju.
Kako se navodi, srpske vlasti treba da insistiraju na stvaranju uslova za održiv povratak izgnanih, rešavanju neisplaćenih penzija, dinarske i devizne štednje, oduzetih stanarskih prava, obnove desetine hiljada srušenih srpskih kuća u područjima gde nije bilo ratnih dejstava, vraćanju oduzetog poljoprivrednog zemljišta.
DSS je pozvao državno rukovodstvo Srbije da se posveti sprovođenju Bečkog i Erdutskog sporazuma barem upola koliko je posvećeno sprovođenju Briselskog sporazuma, jer bi to rešilo mnoge probleme prognanih i izgnanih iz Hrvatske.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.