DSK neće glasati za platformu za dijalog sa BGD

Izvor: B92, 25.Feb.2019, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"DSK neće glasati za platformu za dijalog sa BGD"

Priština -- Nadležni parlamentarni odbor trebalo bi da razmatra predlog platforme za nastavak dijaloga sa Beogradom.

Poslanica opozicionog Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani najavila je da ta stranka neće glasati za taj predlog, jer tim koji ga je izradio, kako objašnjava, nije legitiman i kao takav je nerihvatljiv.

Osmani je to rekla za prištinsku Kohu istakavši da je glavni problem sa timom, koji je pripremio taj predlog, a koji u Prištini nazivaju "državna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delegacija" za nastavak dijaloga.

Ona podseća da je u pismu evropskih komesara Federike Mogerini i Johanesa Hana, jasno rečeno da je to tim koji će biti samo podrška u pregovorima koje će voditi predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači.

"Ovaj tim nema legitimitet od 2/3 u Skupštini Kosova i kao takav je neprihvatljiv. Ako ne prihvatimo ovaj tim kao takav, bilo bi apsurdno prihvatiti dokumente koje oni proizvode.

Mi kao DSK želimo da se dijalog nastavi na principu države sa državom, a ne kao dijalog Prištine i Beograda, gde je nejednak tretman u odnosu na Kosovo stalno prisutan.

Ne želimo dijalog u kome Kosovo sprovodi preko 90 procenata srpskih sporazuma. Mi tražimo dijalog u kojem smo jednaki, a osnovni cilj je uzajamno priznavanje u okviru postojecih granica", rekla je Osmani.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Platforma za dijalog nije prošla odbor kosovskog parlamenta

Izvor: RTS, 25.Feb.2019

Zbog nedostatka kvoruma, Odbor za spoljne poslove kosovskog parlamenta nije mogao da podrži predlog platforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, koji je izradio prištinski tim za učešće u tom procesu. Od devet poslanika članova odbora, petoro je glasalo. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.