Izvor: B92, 19.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DSK U KOALICIJI SA ALIJANSOM ZA BUDUCNOST?

Pristina -- Prema prvim preliminarnim rezultatima, koje je u ponedeljak u Pristini saopstio OEBS, Demokratski savez Ibrahima Rugove je na kosovskim izborima pobedio dobivsi 46,29 odsto glasova, a za formiranje Vlade morace da potrazi koalicionog partnera. Sledi Demokratska partija Hasima Tacija sa 25,5 odsto. Alijansa za buducnost Kosova Ramusa Haradinaja dobila je blizu 8 odsto glasova, javlja dopisnik radija B92, Nikola Tomic.

Prve analize govore da je moguca koalicija Rugove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Haradinaja koji ce pokusati da u narednih mesec dana do konstituisanja Skupstine Kosova potraze zajednicki jezik o raspodeli funkcija u buducim privremenim institucijama. Prema ovim predvidjanjima predsednik Kosova bi postao Rugova dok bi Haradinaj dobio polozaj premijera.

, srpska koalicija Povratak je dobila 11 odsto glasova i trebalo bi da ima ukupno 21 mesto u buducoj skupstini Kosova. U trci za ulazak u parlament nalaze se jos tri manje partije a jedna od njih je bosnjacka koalicija "Vatan". Sef UNMIK-a Hans Hekerup potvrdio je da ce za buducu Vladu Kosova neko morati da sklopi koaliciju ali je odbio da odgovori ima li medjunarodna zajednica nameru da i Koaliciju Povratak pokusa da ukljuci u Vladu.

Na pitanje izvestaca Radija B92 da li medjunarodna zajednica planira odredjene mere u slucaju da Skupsitna Kosova usvoji bilo kakvu deklaraciju o nezavisnosti pokrajine, Hans Hekerup sef UNMIK-a odbio je da precizno odgovori rekavsi da parlament Kosova za to nema mandat, kao i da je privremeni status Kosova regulisan Rezolucijom 1244 UN i ustavnim okvirom Kosova. Svi medjunarodni zvanicnici su izrazili svoje zadovoljstvo tokom izbora i naveli da nije bilo znacajnijih neregularnosti i incidenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.