Izvor: B92, 23.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS spreman za manjinsku vladu

Beograd -- Demokratska stranka večeras saopštila da je spremna za manjinsku vladu, ako se pregovori sa DSS-NS i G17 plus pokažu kao neuspešni.

U saopštenju DS-a se upozorava "da se u ovom trenutku pred građane Srbije postavlja i sve izvesnija alternativa u vidu formiranja većinske vlade SRS/DSS/NS ili pak manjinske podrške DSS/NS radikalskoj vladi" što bi prema mišljenju stranke "bilo izneveravanje izborne volje birača tih stranaka i siguran put u izolaciju i zaustavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razvoja Srbije za dugi niz godina".

Gostujući u Vestima TV B92, zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović rekao je da je na sastanku predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Srbije Vojislava Koštunice otvorena diskusija kako bi mogla da izgleda Vlada na čijem bi čelu bio Koštunica i dodao da nije postignut dogovor da Koštunica bude ponovo premijer.

On je nekoliko puta izbegao direktno da odgovori na pitanje da li bi DS prihvatila Koštunicu za premijera i istakao da je otvorena diskusija o tome kako bi izgledala Vlada na čijem bi čelu bio Koštunica.

Prema njegovim rečima, DS je spremna da manjinsku Vladu sastavi sa bilo kojom od stranaka o kojima je govorila od početka pregovora, a to su G17 Plus, koalicija oko LDP i koalicija DSS-NS, a da tu Vladu u parlamentu podržavaju poslanici ovog bloka.

Potpredsednik DSS-a Aleksandar Popović izjavio je večeras da su Tadić i Koštunica razgovarali "u načelu" da Koštunica bude novi mandatar. "Tačno je da su u sredu uveče razgovarali Koštunica i Tadić i da je tom prilikom u načelu razgovarano da Koštunica bude novi mandatar za sastav Vlade Srbije. Koštunica još nije doneo konačnu odluku da li će prihvatiti da bude novi mandatar", rekao je Popović agenciji Beta.

Kako saznaje B92, problem je u mestima koja su do sada držali Dragan Jočić i Velimir Ilić. Naime, DS za mesto prvog čoveka policije planira Dragana Šutanovca, a Ministarsvo za kapitalne investicije želi da raspodeli na tri nova – građevinu, telekomunikacije i saobraćaj. Demokratska stranka traži saobraćaj za Dragana Đilasa, a građevinu nudi Velimiru Iliću.

Poslednja kombinatorika

Poslednja kombinatorika u pregovorima tri stranke, do koje je došla B92, predviđa sledeću raspodelu resora:

Predsednik skupštine: DS

Potpredsednik vlade za evropske integracije: Božidar Đelić (DS)

MUP: Dragan Šutanovac (DS)

Ministarstvo za finansije: DS

Ministarstvo za saobraćaj: Dragan Đilas (DS)

Ministarstvo za energetiku: Aleksandar Vlahović (DS)

Ministarstvo za trgovinu: Slobodan Milosavljević (DS)

Ministarstvo spoljnih poslova: Vuk Jeremić (DS)

Ministarstvo za ljudska prava: Rasim Ljajić (DS)

Ministarstvo za medije: DS

Ministarstvo za socijalnu zaštitu: DS

Ministarstvo za sport: DS

Ministarstvo za dijasporu: DS

Ministarstvo za ekologiju: DS

Ministarstvo za rad: Slobodan Lalović (DSS)

Ministarstvo za građevinu: Velimir Ilić (NS)

Ministarstvo za nauku: Aleksandar Popović (DSS)

Ministarstvo za prosvetu: Vladeta Janković (DSS)

Ministarstvo vera: Milan Radulović (DSS)

Koordinacioni centar za Kosovo: Sanda Rašković-Ivić (DSS)

Ministarstvo odbrane bi, ukoliko DS preuzme policiju, moglo pripasti DSS-u. U tom slučaju, Jočić bi mogao da bude ministar odbrane, ili, kako tvrdi izvor B92, DSS bi za njega mogao da traži ili mesto ministra pravde, ili potpredsedničko mesto za bezbednost.

Savet za bezbednost bi pripao Milanu Rakiću, sadašnjem šefu Tadićevog kabineta.

Kako saznaje B92, G17 plus je tražila: potpredsedničko mesto za regionalni razvoj za Mlađana Dinkića, koji bi, ukoliko ne postigne dogovor za Ministarstvo finansija, prihvatio da bude i ministar ekonomije, u okviru ministarstva čiji bi deo bili i privreda, turizam i ekonomski odnosi sa inostranstvom.

G17 plus želi da zadrži sektor zdravstva za Tomicu Milosavljevića, poljoprivrede za Ivanu Dulić-Marković, ali i da dobije Ministarstvo kulture za Nebojšu Bradića. Ta stranka insistira i da na funkciji guvernera zadrži Radovana Jelašića.

U poslednjoj ponudi među pregovaračima, Vlada Srbije imala bi 25 ministarstava, sa jednim potpredsedničkim mestom za Božidara Đelića. Međutim, ostavljena je mogućnost da se broj vicepremijera poveća – za DSS, G17 plus i manjine.

Ostaje da se vidi da li će se, do sledećeg zvaničnog sastanka, lideri Tadić i Koštunica usaglasiti da li su se sretali ili ne, i ko će, konačno, da bude premijer.

Takođe, pitanje je i da li će na tim sastancima stranačka kobinatorika konačno rezultirati konkretnim kadrovskim rešenjima. Sudeći prema trenutnoj atmosferi, bliži smo novim izborima.

Inače, prema zakonu, od datuma konstituisanja skupštine Srbije, teče rok od 90 dana za izbor nove Vlade.

Iako parlament praktično nije konstituisan, jer nisu izabrani predsednik i potpredsednici skupštine, prva sednica kada su potvrđeni mandati poslanika je održana 14. februara.

Ustavom je regulisano da, ako se u roku od 90 dana od konstituisanja Skupštine, ne izabere Vlada, parlament se raspušta. To znači da je krajni rok za formiranje Vlade Srbije – 14. jun.

Štampa: Postignut dogovor

Blic piše da će lider DSS-a biti mandatar ako DS, uz ministarstva sile, bude imao jasnu većinu ministarstava, makar dva više od zbira ministarstava koja bi pripala DSS-NS i G17 plus, a da je to suština pregovora koje su juče vodili predsednici DS-a i DSS-a Boris Tadić i Vojislav Koštunica.

Blic od izvora bliskih pregovaračima saznaje da takav predlog nije naišao na odobravanje Koštunice u delu koji se tiče jasne većine, ali da je na sastanku dogovoreno da se pregovori nastave za vikend.

"Koštunica nije zadovoljan ponudom da dobije premijersko mesto i neka beznačajna ministarstva, najverovatnije za dijapsoru i životnu sredinu. S druge strane, demokrate žele da budu sigurne da će imati kontrolu nad vladom. Dogovor je polovičan. Očigledno je došlo do usaglašavanja oko mandatara, ali vlade neće biti makar još desetak dana", tvrdi izvor lista.

Danas saznaje da je DS definitivno odustao od ideje da Božidar Đelić bude njegov kandidat za premijera i pristao je da tu ulogu prepusti DSS-u.

Tu odluku, kako navodi list, DS će javnosti saopštiti za desetak dana i biće obrazložena "spasom od novih izbora".

Isti list piše da će DSS odustati od zahteva da Dragan Jočić ostane na čelu MUP-a. Jočić će, kako navodi taj list, najverovatnije ostati u Vladi, ali na mestu ministra pravde, dok će ga na sadašnjem mestu zameniti potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac.

Večernje novosti saznaju da bi ključni dogovor da Koštunica bude premijer a da DS preuzme većinu najvažnijih resora, mogao da se postigne početkom sledeće nedelje i da taj scenario u narednim danima treba još da odobre lideri DSS-a i DS-a u nezvaničnom susretu.

Taj list piše, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da DS na završnom trojnom sastanku neće prihvatiti šesti princip o podeli državnih funkcija, ali da bi, suočeni s nemogućnošću da obezbede većinsku podršku za Đelića, mogli da se zvanično odrede prema Koštunici kao mandataru.

List pišu da se očekuje da na sledećem presudnom sastanku DS-a, koalicije DSS-NS i G17 plus, koji treba da zakaže DS, "kad konačno prelomi budući potez", Koštunica bude i zvanično imenovan za "narodnjačkog kandidata" za mandatara.

Politika piše, pozivajući se na nezvanične informacije iz vrhova DS-a i koalicije DSS-NS, da je dogovor o vladi izvesniji nego novi izbori. Prema izvorima lista, bitka principima mogla bi da se završi tako što će koalicija DSS-NS uvažiti "nulti princip", a DS "šesti princip".

Taj list navodi da bi u narednih desetak dana trebalo da se obelodani da je postignut dogovor o mandataru, a da se konačno formiranje vlade očekuje tek početkom maja.

Ljoveras i Miščević: Odlaganje vlade usporava integracije

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras i direktorka Kancelarije vlade Srbije za pridruživanje EU Tanja Miščević ukazali su danas na važnost što skorijeg formiranja nove vlade Srbije za nastavak procesa evropske integracije.

Na konferenciji za novinare povodom obeležavanja 50. godišnjice osnivanja EU, Ljoveras je rekao da je Srbija, uprkos svojim potencijalima, jedina zemlja sa "predkandidatskim statusom" koja ne pregovara o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ljoveras je oocenio da to utiče i na pad motivacije i zamaha za dalje integracije i izrazio nadu da će se "odlučno i vrlo brzo krenuti napred".

"U cilju obnavljanja pregovora sa EU potrebno je da se ispune uslovi i preduzmu koraci, uključujući i formiranje nove vlade", dodao je.

Miščevićeva je rekla da bi dalje odlaganje formiranja vlade Srbije dodatno usporilo rad na integraciji zemlje u Evropsku uniju.

Ona je naglasila da u ministarstvima i telima vlade Srbije ima jako puno posla koji čeka na novu vladu i ocenila da će morati da se odrede prioriteti u izvršavanju tih poslova što pre, kako ne bi došlo do zagušenja.

Miščevićeva je navela i da je obnavljanje pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU jako važno, jer to predstavlja preduzimanje koraka koji vode ka članstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.