DS poručuje Dinkiću da je spremna za izbore

Izvor: Blic, Beta, 29.Avg.2009, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS poručuje Dinkiću da je spremna za izbore

Dva dana uoči sednice Skupštine, sve je neizvesnija većina za izglasavanje izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju. „U slučaju da lider G17 plus Mlađan Dinkić ispuni svoju pretnju i obori Vladu Srbije zbog neizglasavanja izmena Zakona o informisanju, Demokratska stranka je potpuno spremna za izbore”, kaže izvor „Blica” iz vrha DS.



- Eventualno neizglasavanje izmena Zakona o informisanju može u ponedeljak, 31. avgusta, dovesti do pada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlade ukoliko Dinkić oceni da mu je lični i stranački interes važniji od državnog. Samo vrlo neodgovoran čovek može zbog ličnog problema u tabloidima da, usred svetske ekonomske krize, obara Vladu i građane Srbije izlaže nepotrebnom trošku i maltretiranju - kaže izvor „Blica”.

Međutim, ako se taj scenario dogodi, DS je spreman da izađe na izbore, ovog puta uz „malu inovaciju”.

- Ti izbori, koje bi iznudio G17 plus, bili bi prilika za sve čelnike DS da pokažu šta umeju i mogu, a to i samo rukovodstvo priželjkuje. Tadić je spreman da im izađe u susret i da u novoj kampanji bude potpuno u drugom planu. Poznato je da je Boris Tadić od svih državnih funkcionera jedini direktno izabrani političar, i to u dva navrata, i sada bi bila odlična prilika da i ostali čelnici izmere svoju težinu pred biračima. Takvo raspoloženje u DS postoji i demokrate se nadaju da će na taj način ostvariti veoma povoljan rezultat - kategoričan je izvor „Blica”.

Prema njegovim rečima, na taj način bi bili zadovoljeni narasli unutarstranački apetiti i svaki od viđenijih demokrata bi znao koliko će vredeti u nekoj novoj vladi jer je ideja da svaki od njih zaduži određeni grad i deo Srbije, pa bi glasovi za DS iz tog regiona jasno govorili o zaslugama demokrate koji ga „duži”.

Izvor „Blica” navodi da demokrate praktično pokušavaju da u „pet do dvanaest” spasu što se spasti može, pošto je sve neizvesnija većina za izglasavanje medijskog zakona. Iako je poslanička grupa „Za evropsku Srbiju” u Skupštini najavila da će njeni poslanici u ponedeljak glasati za zakon, uočljivo je da se od demokrata o njegovom sadržaju praktično niko nije izjašnjavao, ponavljajući uporno da je „izglasavanje zakona važno kako bi se pokazala snaga vladajuće koalicije”.

Izvor „Blica” iz vrha DS ističe da je toj stranci državni interes preči od stranačkog i da se ni u toj stranci na zakon, na koji domaća i strana stručna, a i šira javnost, ima ogroman broj primedaba, „ne gleda sasvim blagonaklono”.

Demokrate su ove nedelje bezuspešno posredovale u pokušaju da se napravi kompromis između LDP, čiji su glasovi presudni za izglasavanje, i G17 plus. Partija Mlađana Dinkića odbila je ponudu LDP da se zakon „makar malo popravi” amandmanima koji se tiču brisanja odredaba o zabrani izlaska glasila u slučaju tromesečne blokade računa i zabrani prenošenja osnivačkih prava nad glasilima. Dve partije ni juče nisu odstupile od svojih suprotstavljenih stavova.

Suzana Grubješić, šef poslaničke grupe G17 plus u Skupštini Srbije, potvrdila je juče za „Blic” da ta partija očekuje da će zakon biti izglasan bez usvajanja amandmana opozicionih stranaka, „koji bi obesmislili i suštinski izmenili predložene promene”. Ona je rekla da je pre pauze u radu Skupštine, dogovorom DS, G17 plus i LDP, obezbeđena većina za usvajanje izmena i dopuna Zakona o informisanju.

Sa druge strane, Liberalno demokratska stranka upozorila je juče da je za usvajanje zakona neophodno prihvatanje amandmana koji su u proceduri, a kojima se otklanjaju sporni delovi vladinog predloga, i da bez tih izmena zakon ne može biti usvojen uz glasove poslanika poslaničke grupe LDP.

„LDP smatra da bi rušenje Vlade u ovom trenutku samo produbilo veliku ekonomsku krizu i zaustavilo evropske integracije. Uprkos želji da pomognemo društvu, mi ne možemo zaštiti Vladu od nje same. Stabilnost u ovom trenutku ugrožava ucenjivačko ponašanje SPS-a i G17 plus, njihova tvrdoglavost i međusobno nepoverenje”, saopštio je LDP dodajući, međutim, da „do ponedeljka ima dovoljno vremena za prihvatanje amandmana koji bi otvorili vrata za pružanje podrške LDP”.

Rasim Ljajić, lider Sandžačke demokratske partije, smatra da bi G17 plus, ukoliko 31. avgusta u Skupštini ne prođu izmene Zakona o informisanju, verovatno glasao protiv donošenja preostala 23 zakonska predloga koja treba da budu izglasana, od kojih su neki veoma važni”, rekao je Ljajić i dodao da „neko ko ima političku odgovornost mora da razmišlja o političkim implikacijama i zato za one koji treba da glasaju stvar i nije tako crno-bela kako se to ovih dana predstavlja u javnosti”.

JS i SNS glasaju protiv

Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne stranke, rekao je juče da će svi poslanici naprednjaka u ponedeljak biti u skupštinskoj sali i glasati protiv izmena Zakona o javnom informisanju. „Ja znam da smo načinili grešku pre deset godina kada je donet jedan sličan zakon u drugačijim okolnostima, pa nam ni to nije bilo opravdanje. Znam da tu grešku ne smemo da ponovimo, niti smeju prvi put da je učine oni koji su kritikujući nas došli na vlast”, rekao je Nikolić agenciji Beta. I predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je juče da će tri poslanika te stranke u parlamentu glasati protiv izmena Zakona o javnom informisanju.

Tadić će tek odlučiti o zakonu

Ukoliko izmene zakona budu usvojene u Skupštini Srbije, da bi zakon stupio na snagu mora da ga potpiše predsednik Srbije Boris Tadić. Kako je „Blicu „ rečeno u kabinetu predsednika, „Tadić će o zakonu odlučiti tek kada mu tekst dođe na sto”.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kazna za gušenje medija

Izvor: Glas javnosti, 28.Avg.2009, 09:15

BEOGRAD - Stranke, čiji poslanici u ponedeljak, 31. avgusta, budu glasali za usvajanje izmena i dopuna Zakona o informisanju doživeće znatan pad rejtinga, a pre svih Demokratska stranka i G17 plus, tvrdi za Glas javnosti direktor Cesida Zoran Lučić...DS: Ne plašimo se za rejting..Jelena Trivan,...

Nastavak na Glas javnosti...

Ako G17plus iznudi izbore - DS spremna?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2009

BEOGRAD - U slučaju da lider G17 plus Mlađan Dinkić ispuni svoju pretnju i obori Vladu Srbije zbog neizglasavanja izmena Zakona o informisanju, Demokratska stranka (DS) je potpuno spremna za izbore, piše "Blic" u današnjem broju, pozivajući se na izvor iz vrha DS...Prema istom izvoru,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.