Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS nastavlja pregovore o vladi

Beograd -- Na sednici Predsedništva DS-a, koja je trajala šest sati, odlučeno da se nastave konsultacije sa DSS-om o formiranju vlade.

U saopštenju se navodi da DS nastavlja napore "ne odstupajući od principa kojima se i do sada rukovodila, braneći i volju građana i viziju demokratske i evropske budućnosti Srbije". Kako saznaje B92, predsednik stranke Boris Tadić je ovlašćeni pregovarač, koji će nastaviti pregovore gde su stali, a to je da se pronađe kompromisno rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između poslednje dve ponude DS-a i DSS-a.

Izvori B92 kažu da će opet na potezu biti Vojislav Koštunica jer bi taj nastavak pregovora moglo da oteža pitanje kakvo je obećanje Koštunica dao Tomislavu Nikoliću oko stabilnosti njegove funkcije.

Kako saznajemo, sednica je dugo trajala jer se 25 članova Predsedništva izjašnjavalo o dve mogućnosti - bilo je polemika da li ići na izbore i pustiti Vojislava Koštunicu da pokaže da je bliži radikalima ili zbog interesa Srbije, ipak, pokušati da se napravi vlada, jer se Srbija ubrzano vraća u 90-e godine.

Većinom glasova odlučeno je da se pregovori nastave. Postoji mogućnost da će se dva lidera još večeras sastati.

"Predsedništvio DS-a smatra da u izuzetno važnom istorijskom trenutku u kom se Srbija danas nalazi nastavak evropskih integracija uz očuvanje teritorijalnog integriteta, nije moguće ostvariti ukoliko dođe do nasilnog prekida istorijsko-političkog toka određenog 5. oktobra 2000. godine", piše u saopštenju DS-a.

Sastanku su prisustvovali, pored ostalih, šef poslaničkog kluba DS-a Dušan Petrović, Dragan Šutanovac, Ružica Đinđić. Posle sastanka, niko od učesnika nije želeo da daje izjave.

Dinkić: Znaće se do nedelje

Predsednik G17 plus Mlađan Dinkić izjavio je da će se do nedelje znati da li će Srbija dobiti novu, demokratsku vladu, dodavši da će novi izbori biti raspisani samo ako neko tvrdoglavo bude insistirao da Tomislav Nikolić ostane predsednik parlamenta.

O izvodljivosti te procedure treba da brine Demokratska stranka Srbije koja je podržala Nikolića za predsednika parlamenta i time uvela Srbiju u veliku avanturu

Potpredsednica G17 plus Ivana Dulić- Marković rekla je u Poligrafu TV B92 da je smena predsednika parlamenta Tomislava Nikolića uslov te stranke da se nastave pregovori o formiranju demokratske vlade.

"Ako se Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije dogovore o nastavku pregovora i pozovu G17 plus da učestvuje, naš uslov je da se smeni Nikolić i izabere demokratski predsednik parlamenta iz DS-a", rekla je Dulić-Marković.

Govoreći o toku pregovora o vladi, funkcionerka G17 plus je rekla da je ta stranka pokušavala da bude konstruktivna i da zbliži DS i DSS. Ona je odbacila tvrdnje da je G17 plus "duvala vetar u leđa" DSS-u.

Nikolić: Nećemo u vladu

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da ta stranka neće formirati vladu sa nekom drugom strankom niti će dati bilo kome podršku za manjinsku vladu.

Na pitanje novinara da li će doći do dogovora stranaka demokratskog bloka oko formiranja nove vlade, Nikolić je rekao da na to pitanje ne može da odgovori, iako je on čovek koji "uvek zna odgovore".

"Mislim da pregovori traju, a samo Bog zna da li će Tadić i Koštunica postići dogovor", dodao je zamenik predsednika SRS-a.

Nikolić je rekao da će podneti ostavku na mesto predsednika parlamenta onog trenutka kada stigne zahtev za razrešenje koji potpiše 126 poslanika Skupštine Srbije.

On je kazao da ga je juče telefonom pozvao premijer Vojislav Koštunica i da ga je kao predsednika parlamenta obavestio da Pregovarački tim za Kosovo neće moći da do 14. maja preda izveštaj Skupštini.

Jovanović: Mandat Đeliću, pa - izbori

Predsednik Liberalno-demokratske partije je, gostujući u emisiji Poligraf TV B92, rekao da bi predsednik Srbije Boris Tadić mandat za sastav vlade trebalo da poveri Božidaru Đeliću. Nakon konsultacija, po njegovim rečima, Đelić bi trebalo da obavesti javnost da li postoji parlamentarna većina za njegovu premijersku politiku.

Na pitanje da li će Boris Tadić dobiti odgovor na pismo upućeno poslaničkim grupama, lider LDP-a je rekao: "Naravno da neće dobiti odgovor koji ljudi možda očekuju: 'Da, mi imamo parlamentarnu većinu i nju čine koalicija DSS, SRS, SPS i NS'. Neće dobiti taj odgovor, ali taj odgovor nije ni potreban".

"Ta politička većina u Srbiji postoji već dugo vremena, ona je manja ili veća i u svakom trenutku bila je dominantna. Ako želimo tu političku većinu da pobedimo, onda jednom moramo utvrditi i način na koji će se naša politika razvijati", rekao je on.

Jovanović je kazao da će se njegova stranka suprotstavljati svakoj ideji formiranja vladine većine u kojoj bi učestvovali SPS, radikali i DSS.

On je ocenio da su DS i DSS odgovorne za situaciju u kojoj se Srbija danas nalazi zbog toga što u pregovorima o vladi nisu zauzele jasne stavove i da Srbiji nije dovoljna vlada koja je neće sprečavati da ide ka Evropi, već "vlada koja grabi i vuče sve druge".

"Ja bih mogao da razumem da su se sapleli oko koncepta socijalne politike, da su se sapleli oko odnosa prema Kosovu, ali da se sapletu oko toga ko će sedeti u BIA – to je bedno", kaže lider LDP-a.

"Ko god tamo da sedi, šef će mu biti Koštunica, šef će mu biti antihaški lobi. Zašto? Zato što ta institucija nije reformisana, zato što je dominatnan još uvek onaj sistem u Srbiji koji tu instituciju koristi da se Srbija ne bi transformisala, da se ne bi promenila", rekao je on.

Jovanović kaže da nije siguran da će se na izborima, koji bi se mogli održati u junu ili julu, realizovati parlamentarna većina koja bi mogla da vodi politiku zasnovanu na sistemu vrednosti koji postoji u Evropi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.