DS: Zašto 31. jul nije zvaničan praznik u Vojvodini?

Izvor: RTS, 31.Jul.2018, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Zašto 31. jul nije zvaničan praznik u Vojvodini?

Demokratska stranka čestitala je građanima u Vojvodini 73. godišnjicu priključenja Vojvodine Srbiji postavljajući ujedno pitanje predsedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru i predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću zašto se 31. jul u Vojvodini zvanično ne obeležava.
DS navodi da su poslanci vladajuće koalicije odbili predloge nekoliko poslaničkih grupa da 31. jul bude proglašen za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << datum od pokrajinskog značaja i ocenjuje da se u Vojvodini danas ne obeležava nijedan datum koji podseća na njenu izraženu antifašističku prošlost.
Iz DS-a podsećaju da je 31. jula 1945. na zasedanju Skupštine izaslanika naroda Vojvodine, koju su činili predstavnici Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina i Jevreja, konstituisana AP Vojvodina u sastavu Srbije.
Ovu odluku, kako se navodi, verifikovao je AVNOJ na svom trećem zasedanju 10. avgusta 1945. kada je prerastao u Narodnu Skupštinu Demokratske Federativne Jugoslavije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.