DS: Regionalizacija ključna za Srbiju

Izvor: RTS, 30.Maj.2009, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Regionalizacija ključna za Srbiju

Ideja regionalizacije nije ideja podele Srbije, već upravo ideja jačanja njenog integriteta, rekao predsednik Tadić na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke. Tadić upozorio da će se Srbija, ako ne sprovede suštinske reforme, za deset godina suočiti sa velikim teškoćama. U prvom planu borba protiv korupcije i kriminala.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je na sednici Glavnog odbora DS da je pitanje regionalizacije i decentralizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od suštinskog značaja za Srbiju.

Jedan od prioritetnih ciljeva Vlade u narednom periodu mora biti i beskompromisna borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, čime će Srbija doprineti evropskoj i svetskoj stabilnosti, rekao je Tadić.

"Srbija se nalazi u središtu borbe protiv organizavanog kriminala i mi ćemo ovu borbu sprovesti do kraja", istakao je Tadić.

Srbija stalno jača svoje kapacitete za borbu protiv organizovanog kriminala jer se samo na taj način obezbeđuje sigurnost za budućnost.

Tadić je istakao da "niko nije zaštićen ni u jednoj stranci" i ocenio da su sve stranke u Srbiji duboko u korupciji, ali i neke druge profesije i drugi delovi društva.

Od članova Demokratske stranke, Tadić očekuje da predvode borbu protiv korupcije.

"Ideja regionalizacije nije ideja podele Srbije, već upravo ideja jačanja njenog integriteta. Ako zemlja nema ravnomeran regionalan razvoj to ugrožava njen integritet", rekao je Tadić.

Predsednik je istakao da to nije ideja stvaranja regija, koje bi ličile na Vojvodinu i Kosovo.

"Kod nas se regionalizaciji obično pristupa na osnovu istorijskog principa i to je potpuno pogrešan pristup. On je disfunkcionalan i ponekad ugrožava i samu ideju decentralizacije", objasnio je Tadić i najavio da će pitanje regionalizacije, u koje duboko veruje, na sledećoj skupštini stranke kandidovati kao centralno mesto politike DS-a.

Regionalizacija Srbije će se, kako je rekao Tadić, odvijati u dve faze: prva će biti završena do 2013. godine, a druga 2020. godine.

Tadić se pozvao na evropska iskustva, koja poznaju dva funkcionalna modela regionalizacije, statistički i ekonomski.

"Strategija regionalizacije i decentralizacije treba da bude usmerena ka građanima, a ne ka političkim elitama, pa da se formira sistem 'feuda', koji bi doveo u pitanje integritet zemlje", rekao je Tadić u govoru na Glavnom odboru DS-a.

Pitanje Zakona o nadležnosti Vojvodine i Statuta, prema Tadićevom mišljenju treba da se reši tako što će biti uklopljeno u stategiju regionalizacije. Uveren je da Srbiju na kraju mandata ove vlade čekaju ozbiljne političke reforme i smatra da treba menjati Ustav.

"Ustav koji imamo jeste dobra osnova za dograđivanje i poboljšavanje, ali to nije sveto pismo koje je neizmenjivo", rekao je Tadić.

Evroatlantske integracije bez ucena  

Govoreći o evroatlantskim integracijama, Tadić je rekao da Srbiju niko neće ucenjivati priznavanjem Kosova i da je kraj ove godine realan rok za ukidanje viza građanima Srbije.

Naveo je da je dobio čvrsta uveranja Džozefa Bajdena da Srbiju u njenim evropskim integracijama niko neće uslovljavati Kosovom i da to isto važi i za integraciju u NATO kada za to dođe vreme.

Predsednik Srbije je ponovio da će se za Kosovo Srbija boriti svim diplomatskim sredstvima.

Istakao je da Srbija ima jasnu evropsku perspektivu i naglasio veliki značaj Francuske kao stateškog partera koja je ponudila saradnju u više oblasti na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Osvrćući se na ekonomsku situaciju, Tadić je ocenio da će sve zemlje regiona ove godine, a možda i sledeće biti u recesiji, i istakao da Vlada Srbije planira nove more kojima bi standard građana bio dodatno zaštićen.

Izbori nisu rešenje 

Lider Demokratske stranke izjavio je da bi skoro raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora bilo neodgovorno, i odraz političke nezrelosti.

Tadić je istakao da u Srbiji nema dobronamernog političara koji bi u uslovima ekonomske krize mogao insistirati na prevremenim izborima.

"Izbori sami po sebi nisu rešenje. Oni su deo demokratskog procesa i u stabilnim zemljama dešavaju se u četvorogodišnjim ciklusima i Srbija treba da teži takvim ciklusima", rekao je Tadić.

Tadić je rekao da bi skori izbori odgovarali Demokratskoj stranci, jer bi ona taj način povećala svoj politički uticaj, ali da takvo rešenje ne bi donelo nova radna mesta, veću stablnost i podizanje međunarodnog kredibiliteta Srbije.

"Ako Srbija ne dovrši poslove započete sedamdesetih, osamdestih godina, pa i one nakon 2000. godine i ne sprovede reforme suočićemo se 2020. sa nepremostivim problemima kao društvo", ocenio je Boris Tadić. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.