Izvor: B92, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Novi, nulti princip

Beograd -- Na razgovorima koalicije DSS-NS i DS-a o formiranju nove vlade, DS predložio nulti princip raskidanja lokalnih koalicija sa SRS i SPS.

Prema rečima Dušana Petrovića, DS predlaže da se odmah raskinu sve koalicije sa SRS-om i SPS-om na lokalnom nivou i da se odmah naprave koalicije DS-a, DSS-a i G17 plus.

Dragan Jočić iz DSS-a je rekao da DSS čeka novi zakon o lokalnoj samoupravi kako bi se menjale lokalne koalicije, ali nije direktno odgovorio ni sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ’da’ ni sa ’ne’.

I Jočić i Petrović su potvrdili da su delegacije bliže formiranju vlade nego novim izborima i dodali da će sve biti učinjeno da dođe do formiranja nove vlade.

Šesti princip, koji je trebalo da se razjasni na sastanku dveju delegacija, po svemu sudeći i dalje je kamen spoticanja. Naime, šef delegacije demokrata kaže da taj princip ima premisu koja ga čini neupotrebljivim i kojim se narušava princip ustavnosti, ako bi se stranke unapred dogovarale o predsedničkom kandidatu.

Nakon razgovora, predstavnik DS-a Dušan Petrović i DSS-a Dragan Jočić rekli su da je na sastanku dogovoreno da nastave da se dogovaraju.

Predsednik Srbije i lider Demokratske strakne Boris Tadić izjavio je večeras da se Srbija alazi pred formiranjem nove vlade i da "hoće da veruje da se ne nalazi pred novim izborima".

"Novi izbori su dosadni i vrlo često izlišni, pogotovo ako se događaju jedni za drugima", kazao je Tadić i ocenio da je važnije formirati Vladu Srbije kad to građani odluče i preuzeti obavezu i završiti poslove u njihovu korist.

Dinkić: Tadić nije razumeo

Na konferenciji za novinare održanoj pre toga, lider G17 plus Mlađan Dinkić pozvao je partnere u pregovorima da ubrzaju dogovor o novoj vladi i predložio da se razgovori održavaju svakodnevno.

Međutim, šesti princip je ostao tema na kojoj se insistira, a Dinkić navodi da Boris Tadić, koji je taj princip ocenio besmislenim, nije razumeo suštinu tog principa.

Objašnjavajući da takozvani šesti princip ne insistira na formi, već na sadržaju i podeli odgovornosti, Dinkić je izneo i svoje viđenje ocene predsednika Srbije Borisa Tadića da je taj princip besmislen.

"Mislim da gospodin Tadić nije do kraja razumeo šta je suština principa podele odgovornosti. Zbog toga upravo i predlažemo da svaki dan razgovaramo kako bi se svi dobro razumeli", kaže on.

"Zamislite situaciju u kojoj DS insistira da ima i premijera i kandidata za predsednika. Da li mislite da onda DSS ne bi istakao Koštunicu kao kandidata za predsednika", pita se Dinkić.

"Šta bi to značilo? Koalicija ulazi u predsedničke izbore sa Tadićem i Koštunicom kao predsedničkim kandidatima, a ko zna, možda bi i Velji Iliću palo na pamet da se kandiduje. Pa, onda nema vlade", kazao je Dinkić.

Insistirajući na podeli odgovornosti, Dinkić je izbegao da odgovori na pitanje B92 koju je resornu odgovornost u budućoj vladi njegova stranka spremna da preuzme.

"G17 plus sa svojih sedam posto na izborima ima pravo da u koaliciji preuzme odgovornost za vođenje tri resora, ako ostane postojeći broj resora, mi ne tražimo ništa više od toga", rekao je on.

Na pitanje za koje je resore G17 plus zainteresovan, Dinkić je kazao: "To je predmet pregovora i to ću reći i Tadiću i Koštunici. Prosto, red je da sednemo da pričamo i da se dogovorimo."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.