Izvor: B92, 10.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Kasa prekršio dogovor

Beograd -- DS izrazila žaljenje što se SVM, "uprkos dogovoru dve stranke", opredelio da ne podrži Đelića za premijera. Jožef Kasa demantuje.

"Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara prihvatili su takozvani šesti princip koji su predložili DSS i G17 plus, po kome se, na način neprimeren demokratskom društvu, međupartijskom kombinatorikom osporava izborna volja građana", navodi se u saopštenju DS.

Dodaje se da je lider SVM Jožef Kasa "između DS i njene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evropske i reformske politike, i Božidara đelića, svog kolege iz vlade Zorana đinđića, i aktuelne 'tehničke' vlade pojačane sa G17 plus, izabrao 'tehničku' vladu".

"Uprkos prekršenom dogovoru, Demokratska stranka smatra da predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara treba da uzmu učešće u

budućoj vladi Srbije", navodi se u saopštenju demokrata.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa odbacio je večeras optužbe Demokratske stranke.

"To uopšte nije tačno. SVM se nije opredeljivao između DS-a i Demokratske stranke Srbije DSS, između Koštunice i Đelića. Mi smo rekli da nam je totalno svejedno ko će voditi vladu i da oni treba da se dogovore oko toga, a ne da uvlače manjine u njihovu međustranačku borbu", rekao je Kasa.

"Šesti princip" kroji vladu

Pregovore o formiranju nove vlade protekle nedelje obeležila rasprava o tzv. šestom principu, koji su predložile DSS i G17 plus.

Za sada je poznato samo da ovaj princip "podele odgovornosti" podrazumeva da jedna stranka ne može da ima i predsednika i premijera Srbije. O tom principu dve najjače stranke u demokratskom bloku, DS i DSS, trebalo bi da razgovaraju u utorak.

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić ocenio je da je predlog stranke G17 plus i Demokratske stranke Srbije o uključivanju podrške budućem kandidatu za predsednika Srbije u pregovore o formiranju vlade, politički nekorektan i besmislen.

"Taj predlog imao bi smisla da ga je predložila Demokratska stranka, a sve drugo je neutemeljeno, jer na predsedničkim izborima šansu za uspeh imaju jedino Boris Tadić i Tomislav Nikolić i niko treći", rekao je Ljajić.

On je rekao da na predsedničkim izborima legitimno pravo učešća imaju i lider G17 plus Mlađan Dinkić i predsednik DSS Vojislav Koštunica, ali, kako je dodao, osim Tadića ni jedan drugi kandidat ne bi mogao da uđe u drugi izborni krug, čak i ako bi dobio podršku demokratskog bloka.

Čanak: DS prihvatila Koštunicu za premijera

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak je rekao da će Demokratska stranka prihvatiti da Vojislav Koštunica bude novi premijer, ali je dodao da će to imati "strahovite posledice" po Srbiju.

On je u Poligrafu B92 izjavio da cela priča oko formiranja nove Vlade Srbije liči na "špansku seriju".

"Cela ta priča predstavlja zaveru Demokratske stranke Srbije i njenih saučesnika da se, u ovom periodu, predsednik Srbije Boris Tadić i Demokratska stranka postave kao krivci za sve što se dešava u Srbiji", rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, ujdurma oko formiranja Vlade je potrebna da se ne bi formirale nove institucije, a nova Vlada, kako je rekao, može se očekivati tek u junu.

"Zato i imamo alhemičarske misli DSS o šestom elementu ili šestom principu. Postoji samo jedan princip, a to je koliko je ljudi za šta glasalo", naglasio je Čanak.

On je upozorio da eventualni novi izbori neće ništa dobro doneti demokratskoj opciji, već da će doprineti "uzletu radikala", dodavši da je koalicija LSV sa partijama okupljenim oko LDP Čedomira Jovanovića bila "predizborna, a ne politička".

"Prirodno je da se predizborne koalicije raspuste posle izbora", kazao je Čanak.

Vejvoda: Vlada do kraja meseca

Izvršni direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio je da je uveren da će Srbija do kraja meseca dobiti novu vladu i da ne treba očekivati nove izbore.

U intervjuu "Građanskom listu" Vejvoda je rekao da je "i pre i posle izbora bilo jasno" da će koalicionu vladu činiti DS, DSS, G17 plus i manjinske stranke, ali da sastavljanje koalicija nije nimalo "lak posao".

"U tom smislu ne iznenađuje me što je potrebno ovoliko vremena. U Austriji i Češkoj je trebalo po tri-četiri meseca da se tako komplikovane koalicije sastave, tako da očekujem vladu u najskorije vreme", kazao je Vejvoda.

Nekadašnji savetnik za spoljnu politiku pokojnog premijera Zorana Đinđića, rekao je i da je iz štampe saznao da se spominje kao jedan od kandidata za ministra inostranih poslova u budućoj vladi ali da "nikakve konkretne razgovore o tome nije vodio".

"Ne očekujem ništa, ali ako bude poziv, ja ću razmotriti u tom trenutku s onima koji to odlučuju, s mandatarom, pa ćemo videti", kazao je Vejvoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.