Izvor: B92, 03.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Kad imaš problem - reši ga

Beograd -- Demokratska stranka predstavila je na konvenciji u Beogradu 250 kandidata za poslanike na izbornoj listi "DS Boris Tadić".

Obraćajući se okupljenima lider DS-a Boris Tadić rekao je da će se ta stranka zajedno sa građanima i demokratskim snagama boriti za ostvarenje svog ideala - boji život građana, modernu Srbiju i stabilnu državu u Evropskoj uniji. Tadić je kazao i da Srbija "pati od hroničnih problema" , a da je ideja DS-a - "kad imaš problem, napadni ga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i reši".

"Želimo zajedno sa građanima Srbije, sa svim demokratskim snagama da ostvarimo taj ideal, bolji život, evropska Srbija, briga o građanima, briga o budućnosti, a ne pre svega briga o prošlosti".

"Naša poruka svima onima koji dele naše vizije i vrednosti, jeste da mi hoćemo sa njima zajedno. I kad ih kritikujemo, to nije iz zle namere i mržnje. Naša je poruka na potpuno drugoj strani, strani života, političke kreacije. Ne želimo da buduća vlada sebe iscrpljuje u diskusijama sa prethodnom, jer nemamo vremena da diskutujemo. Moramo da otvaramo vrata. Hoćemo nova rešenja za naše građane i ovu zemlju. Jedini način jeste da to ostvarimo zajedno".

Tadić je poručio da će se DS posle formiranja nove vlade boriti za prava svih društvenih grupa, uključujući i nacionalne manjine, osobe sa invaliditetom, izbegle i učesnike bivših ratova. Kao posebno bitan deo programa DS naveo je poboljšanje položaja mladih i najavio da će DS, ako pobedi na izborima, ukinuti porez na kupovinu prvog stana i na taj način pružiti izvesnost mladim ljudima.

Prva na listi DS Ružica Đinđić istakla je da se kandidovala zbog toga što smatra da svi treba da doprinesu da Srbija bude uspešna zemlja, koja zaslužuje bolju budućnost.

Pet konkretnih mera

Jedan od kandidata za poslanika DS-a, Božidar Đelić izjavio je da Demokratska stranka ima konkretan plan šta nova Vlada treba da radi. Đelić je predstavio pet mera koji su deo tog plana.

"Organizovaćemo veliko nacionalno takmičenje za 1.000 najboljih srpskih biznis-ideja. Svaka od tih ideja biće podržana sa 50-100.000 evra u nepovratnim kapitalnim sredstvima. Podstaknućemo informaciono društvo tako što ćemo formirati ministarstvo koje će pokrivati telekomunikacije i informatiku i internet. Kao prvu meru, spustićemo PDV na informatiku i softver sa 18 na osam odsto"

Treće, formiraćemo državni fond za školarinu. Četvrto, gradićemo solidarno društvo, a kao prvi korak ukinućemo participaciju na lekove za decu i za starije sa malim penzijama. I peto, omogućićemo građanima Srbije da pod veoma povoljnim uslovima dobiju akcije u nekim od najboljih preduzeća naše zemlje kao što su EPS, NIS i Telekom ", kazao je Đelić.

Ljajić: Srbija u malom

Predsednik SDP-a Rasim Ljajić je istakao da mu je čast što se nalazi na listi DS-a koja će sigurno voditi Srbiju ka Evropi i ocenio da je DS okupio Srbiju u malom, jer se na njegovoj listi nalaze predstavnici svih nacionalnih zajednica.

Ljajić je rekao da lista DS treba tokom kampanje da pokaže da je različita tako što neće učestovati u prljavoj kampanji i tako što će na izbore izvesti i one koji su se opredelili da ne izađu na glasanje.

Gosti i poruke

Konvenciji su prisustovale mnoge ličnosti iz kulturnog i javnog života, predstavnici gotovo 50 ambasada, kao i premijer Republike Srpske Milorad Dodik koji je poručio okupljenima da 21. januara uveče želi da čuje da je na parlamentarnim izborima u Srbiji pobedio DS, a da su radikali postali vanparlamentarna stranka.

Putem video poruke, DS je podržao i predsednik grčkog PASOK-a Jorgos Papandreu.

Program DS podržala je i muzičarka Aleksandra Kovač, ovogodišnja dobitnica nagrade MTV.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.