DS, G17+ i LSV osudile izjavu Vjerice Radete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS, G17+ i LSV osudile izjavu Vjerice Radete

BEOGRAD - Demokratska stranka (DS) pozvala je danas nadležne državne organe da preduzmu odgovarajuće mere protiv poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerice Radete i "tako spreče eskalaciju govora mržnje i nasilja".

DS u saopštenju ocenjuje da izjava Vjerice Radete na račun predsednika Srbije i lidera DS-a "predstavlja najnoviji primer podsticanja nasilja i zloupotrebe sloboda kojom ova stranka podstiče netrpeljivost prema neistomišljenicima". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Iako ovo nije prvi put da se u političkom životu Srbije preti njenom legitimno izabranom predsedniku Borisu Tadiću, političkim protivnicima i pripadnicima medija, smatramo nedopustivim da se i dalje toleriše atmosfera huškanja, pozivanja na linč i ugrožavanja fizičke bezbednosti građana Srbije", ističe se u saopštenju DS-a.

Ova stranka napomenula je da je atentat na Zorana Đinđića "trajna opomena da se pretnje moraju ozbiljno shvatiti i da svako ko ih omalovažava pokazuje vrhunsku neodgovornost i zaslužuje najoštriju reakciju državnih organa, političkih predstavnika i društva u cjelini".

Stranka G 17 plus pozvala je danas nadležno tužilaštvo da odmah reaguje i pokrene krivični postupak protiv Vjerice Radete, ocenivši da njena izjava predstavlja teško krivičnom delo ugrožavanja sigurnosti.

Visoki funkcioner SRS Vjerica Radeta izjavila je danas da predsjednik Srbije Boris Tadić može da prođe kao Obrenović i Zoran Đinđić zbog izdaje.

"Podsećamo Tadića da se izdaja u Srbiji nikada nije praštala. Ne pretimo, ali upozoravamo na prokletstvo koje je sve izdajnike u srpskoj istoriji pratilo. Podsećamo na krah dinastije Obrenović i rekla bih sadašnjim vlastodršcima da možda neće svi imati sreću Zorana Đinđića. Bog kažnjava do sedmog kolena i o tome bi trebalo da vode računa" - rekla je Radeta na konferenciji za novinare u Beogradu.

Tužilaštvo da reaguje

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje pretnje Srpske radikalne stranke upućene predsedniku Srbije Borisu Tadiću i očekuje hitnu reakciju tužilaštva na današnju izjavu predstavnice SRS Vjerice Radete.

Radeta je, uprkos svim pokušajima da to zamaskira, uputila sasvim jasan poziv na linč predsednika države, kao što je i zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić nekoliko dana pred atentat upozorio Zorana Đinđića „da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom".

Bahatosti, bezobrazluka, laži i pretnji SRS je odavno previše i vreme je da već jednom za to odgovaraju. Ako ih u Narodnoj skupštini od te odgovornosti štiti govornica, na konferencijama za novinare i ulici, to nije slučaj.

Činjenica da podršku radikalima i pripadnicima klerofašističkih organizacija na ulici najavljuju Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija, nije nikakvo iznenađenje.

Celokupna atmosfera u državi polako sve više podseća na onu iz marta 2003. godine. Da bi sprečili da nam se istorija ponovi, vreme je da tužilaštvo i ostali nadležni organi što pre uzmu stvar u svoje ruke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.