Izvor: B92, 20.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: EU, vize, poljoprivreda

Beograd, Svilajnac, Jagodina -- Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić ocenio je u Svilajncu da su selo i poljoprivreda ogromni potencijal Srbije.

Tadić je u selu Kusiljevo posetio domaćinstvo Markosa Đurđevića i poručio da je "jako važno da naša poljoprivredna proizvodnja postane stabilna, a da nam poljoprivreda bude napredna", saopšteno je iz DS-a. Boris Tadić i kandidati za poslanike DS-a posetili su danas i Despotovac i Jagodinu.

"Ovde se iz generacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u generaciju prenosi znanje kako se upravlja domaćinstvom. Jako je važno da se selo modernizuje, da mladi ljudi koji žele da se bave poljoprivredom imaju mogućnost da osavremene mehanizaciju, kako bi postigli najbolje rezultate", istakao je Tadić.

Plan DS-a: Nastavak pregovora i ulazak u EU

Boris Tadić je izjavio večeras u Jagodini da je plan te stranke da nova vlada Srbije, pod njenim vođstvom, za prva tri meseca mandata nastavi i završi pregovore o stabilizaciji sa Evropskom unijom, a do kraja mandata završetak pregovora i ulazak u Uniju.

Prema njegovim rečima, DS hoće da bude "stožer okupljanja svih demokratskih snaga", kao i da je na putu ka Evropi od 2000. godine Srbija izgubila čitavu i 2003. i 2004. godinu.

"I ova poslednja, 2006. godina, nije godina uspeha. Kako može biti godina uspeha kada su zaustavljene integracije Srbije prema EU. Ko to nije uradio - postojeća vlada", rekao je Tadić.

On je ponovo istakao da Srbija mora da završi saradnju s Haškim tribunalom i da je njen jedini cilj članstvo u EU zbog boljeg života građana.

I kandidat DS-a Gašo Knežević kaže da će ta stranka učiniti sve da Srbija do kraja 2008. bude na "beloj šengenskoj listi". Knežević je rekao da za DS "mladi i obrazovanje" predstavljaju centralno mesto, najavivši niz mera koje će DS preduzeti nakon izbora 21. januara.

"Hiljadu novih ideja za biznis će dobiti između 50.000 i 100.000 evra da to pokrenu, pošto mladi često imaju ideje, ali ne i novac da te ideje pretoče u delo", rekao je Knežević.

On je kazao i da će svi biti oslobođeni plaćanja poreza na prvi stan koji kupuju, kao i da će se sniziti cena kompjutera i softvera, smanjenjem PDV stope sa 18 na osam odsto.

Bivši ministar prosvete je rekao da bi trebalo stvoriti državni stipendijski fond, koji ne bi obuhvatao samo školarinu za mlade studente, već stipendiju koja bi im koristila za svakodnevni život.

Vlahović: DS se ne krije iza jednog čoveka

Aleksandar Vlahović izjavio je večeras u Jagodini da se Demokratska stranka ne krije iza jednog čoveka kao što druge političke stranke rade isturajući u prvi plan kandidate za premijera.

"Normalno je da druge stranke moraju da govore o tome ko će biti premijer kada nemaju nekog drugog da pokažu", kazao je Vlahović.

On je rekao i da DS ima tim i program i da se 21. januara 2007. bira između brzih evropskih integracija, što nudi DS, i, s druge strane, prošlosti i prošlih mitova i nedosanjanih snova koji su Srbiju jako puno koštali.

Vlahović je istakao da su se tek u predizbornoj kampanji ministri vlade Vojislava Koštunice setili da treba da urade ono što nisu u protekle tri godine.

"Pričaju sada o korupciji i kako će unaprediti životni standarad građana. Obećanja o boljem životnom standardu građana daju i oni koji su devedestih godina upropastili našu zemlju", kazao je Vlahović, aludirajući na Socijalističku partiju Srbije i Srpsku radikalnu stranku.

Ljajić: Pobednička lista DS-Boris Tadić

Predsednik Sandžačko demokratske partije Rasim Ljajić izjavio je u Loznici da je ta partija napravila "odličan izbor time što je svoje kandidate stavila na listu Demokratska stranka-Boris Tadić".

"Želimo da vodimo pozitivnu, afirmativnu kampanju u kojoj nećemo nikoga napadati. Nemamo razloga da pričamo o drugima, već imamo potrebu i interes da govorimo pre svega o sebi, našem programu, našim idejama, projektima i ljudima koji predstavljaju listu DS- Boris Tadić", kazao je Ljajić novinarima.

On je rekao da će, u slučaju da ta lista pobedi na izborima, u martu biti nastavljeni pregovori o stabilizaciji i pridruživanju i da će u prva tri meseca od konstituisanja nove vlade biti imenovan ombudsman i donet antidiskriminacioni zakon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.