Izvor: B92, 21.Apr.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Akcija za 100.000 potpisa sa kojima se po Ustavu pokrece referendum

Predsednik Politickog saveta Demokratske stranke Ivan Vujacic najavio je na konferenciji za novinare da ce Savez za promene pokrenuti akciju prikupljanja 100.000 potpisa gradjana u cilju raspisivanja referenduma sa pitanjem: "Da li ste za odrzavanje vanrednih demokratskih izbora na svim nivoima odmah". Vujacic je rekao da je ta akcija u skladu sa Ustavom Srbije, koji, prema njegovim recima, propisuje da je Skupstina Srbije obavezna da raspise referendum sa tim pitanjem ukoliko za to dobije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahtev sa validnim potpisima 100.000 gradjana. Inace, clan 81, stav dva, Ustava Srbije odredjuje da je "Narodna Skupstina duzna da odluci o zahtevu za raspisivanje republickog referenduma koji podnese najmanje 100.000 biraca". Vujacic nije precizirao kada ce ta akcija prikupljanja potpisa poceti, ali je naveo da ce SZP traziti podrsku ostalih opozicionih stranaka za njeno izvodjenje.

Komentarisuci najavu novosadskog odbora Demokratske stranke Srbije da ce zatraziti iskljucenje Lige socijaldemokrata Vojvodine iz udruzene opozicije ako njen lider Nenad Canak nastavi "sa izjavama poput govora na mitingu u Beogradu", Vujacic je rekao:

"Mi smo pre svega za pristojnost u ovoj drzavi, ne smatramo da je g. Canak rekao adekvatno to sto je rekao, a i on sam sada kaze da je uslovio sve to jednom pricom, da ako se ponovo ne budu priznali izbori da ce uraditi, ono sto je rekao da ce uraditi. Nismo zadovoljni tim nastupom, ali mislim da Demokratska stranka Srbije treba da uradi ono sto je pomenuto, a to je da se to predlozi i da se o tim stvarima raspravlja na sastanku udruzene opozicije", rekao je Vujacic.

Zamenik predsednika Socijaldemokratije Slobodan Orlic, izjavio je u petak da ne zeli da komentarise inicijativu Demokratske stranke Srbije,da se Liga Socijaldemokrata Vojvodine iskljuci iz udruzene opozicije, navodeci da je pravo svake stranke da u javnosti iznosi svoje misljenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.