DRŽTE LOPOVA!

Izvor: Kurir, 29.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRŽ'TE LOPOVA!

Inicijativu G17 plus za donošenje zakona o zapleni imovine stečene kriminalom i korupcijom analitičari ocenjuju kao demagošku

BEOGRAD - Znamo da smo minirali državu, a sada je vreme da je rasturimo - ovako ekonomista Danijel Cvjetićanin komentariše najavu G17 plus i nacrt predloga zakona o zapleni imovine stečene kriminalom i korupcijom, kao i formiranje agencije za borbu protiv korupcije.

Cvjetićanin za Kurir kaže da je to demagoški potez koji je samo ilustracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << realnog stanja u partijskoj državi.

- Pošto su sve državne institucije derogirane i razorene, obezvlašćene, stvaraju se partijske agencije. Iako postoje nadležne institucije, totalitarni sistem iznova pravi nova utočišta za svoje kadrove i na taj način menja državu - jasan je Cvjetićanin.

Podsetimo, prema najavi Miodraga Petrovića, predsednika resornog odbora za pravosuđe G17 plus, suštinu njihovog predloga predstavlja oduzimanje imovine licima koja su imovinu stekla krivičnim delom, a Agencija za borbu protiv korupcije bi trebalo da pokreće postupke za oduzimanje i upravlja oduzetom imovinom.

- Oduzimanje označava privremeno i trajno lišavanje imovine osoba za koje se sumnja da su tu imovinu stekle izvršenjem krivičnog dela, osuđenog lica ili lica kojem je imovina preneta uz malu nadoknadu ili poklonjena - naveo je Petrović.

Verica Barać, predsednik Saveta za borbu protiv korupcije, tvrdi da ministar Dinkić ponovo pokazuje da ne zna osnovnu ideju podele vlasti.

- Opet nas uči o poštenju i demagoški propagira borbu protiv korupcije, a sam je njen najveći izvor. I ponaša se kao šerif na Divljem zapadu: linčuje protivnika, zatim utvrđuje da li je kriv, a na kraju mu oduzme imovinu. On je tri godine bio ministar finansija i sa te pozicije je najavljivao hapšenje sudija?! I sada bi da se umeša u posao i ingerencije pravosuđa, što dovoljno govori o njegovoj apsolutističkoj prirodi. A Nacionalna štedionica i Nacionalni investicioni plan su modeli za državnu korupciju - objašnjava Baraćeva.

Sama ideja da se optuženim osobama privremeno, do izricanja presude, oduzima imovina, datira još od promena 2000. godine. Međutim, ovaj pravni institut uveden je samo za lica kojima se sudi pred Specijalnim sudom, gde se još ne primenjuje u dovoljnoj meri. Što se tiče finansijskih institucija, Poreska uprava ima ingerencije da ispituje poreklo nečije imovine, pa se postavlja pitanje da li državi zaista treba još jedna agencija.

- Ne može se istovremeno biti i lopov i policajac. Jednostavno, ne postoji želja da se suzi prostor za malverzacije, jer je politički vrh ogrezao u korupciji - navodi ekonomista Milan Kovačević.

On dodaje da je stvaranje agencije predizborni potez koji kvalitativno ništa ne bi značio.

- Partijski kadrovi prave sistem kontrole vlasti tako što sami sebe komentarišu. Sama ideja je veoma dobra, ali ne postoji način da profunkcioniše u aktuelnom stanju - zaključuje Kovačević.[ antrfile ]

NOVAC VEĆ OPRAN U BANKAMA

Milan Kovačević tvrdi da ministar Mlađan Dinkić često svesno brka pojmove.

- On govori o tome da treba doneti zakon koji sprečava privatizaciju prljavim novcem. Pa zar je to do sada bilo dozvoljeno? I pri tom govori o pranju novca. Za njega je pranje novca kada kriminalac podigne novac iz banke i plati firmu u privatizaciji. Pa taj novac, ako je na bankovnom računu, već je opran! To sve dovoljno govori da nema volje da se obuzda korupcija - zaključuje Kovačević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.