DRMA SE FOTELJA ŠEFU BND: Nemački obaveštajci o pobuni u Rusiji saznali iz medija

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2023, 18:44

DRMA SE FOTELJA ŠEFU BND: Nemački obaveštajci o pobuni u Rusiji saznali iz medija

Ministar odbrane, Boris Pistorijus, saznao je za tok događaja ujutro 24. juna iz izveštaja novinskih agencija.

Nemačka Savezna obaveštajna služba (BND) suočila se sa kritikama zbog neznanja o nameri Jevgenija Prigožina i Vagnera da izvrše pobunu u Rusiji.

Magazin Špigel izvestio je u petak da je obaveštajna služba sada naredila pažljivije ispitivanje informacija koje stižu od drugih zapadnih partnera.

Kako navodi nemački >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << list, BND je od američkih obaveštajnih službi unapred primio podatke o kretanju Vagnerovih odreda, ali "nije mogao da ih nezavisno proveri" i da ih ispravno proceni.

Konkretno, prošlog petka, nekoliko sati pre pokušaja pobune, predstavnici BND su se sastali sa ministarkom spoljnih poslova, Analenom Berbok, ali se ove teme nisu ni dotakli u svom izveštaju.

Već uveče istog dana, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova videlo je na društvenim mrežama poruke o pokušaju pobune i pokušalo da dobije pojašnjenje od obaveštajne službe. Odgovor je usledio posle dužeg vremena, a zaključci zaposlenih zasnovani su na podacima iz otvorenih izvora, piše časopis.

Ministar odbrane, Boris Pistorijus, saznao je za tok događaja ujutro 24. juna iz izveštaja novinskih agencija, navodi se u članku.

Obaveštajci su uspeli da izvuku zaključke iz ove situacije, navodi se u materijalu. U utorak ove nedelje u sedištu BND dat je nalog da se pažljivo proveri nivo svesti i sve informacije obaveštajnih službi prijateljskih zemalja, piše Špigel. Šef službe bezbednosti, Bruno Kal, "možda bi trebalo da brine o svom položaju", navodi se u članku.

- Suviše često nas ono što se dešava u svetu iznenađuje - prokomentarisao je situaciju Ralf Štegner, portparol Socijaldemokratske partije Nemačke.

Ranije je objavljeno da su nemački obaveštajci bili iznenađeni kada su Talibani došli na vlast u Avganistanu. A dan pre početka rata u Ukrajini, 23. februara 2022. godine, šef BND, Bruno Kal, stigao je u Kijev i sledećeg jutra u žurbi napustio Ukrajinu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.