DRI nema razloga da se boji ni političara niti bilo koga

Izvor: B92, 04.Jan.2017, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"DRI nema razloga da se boji ni političara niti bilo koga"

Beograd -- Predsednik Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović kaže da u svom radu nije bio izložen pritiscima.

Kako je naveo, nije bio izložen pritiscima smislu da ga je neko zvao da prikrije neku činjenicu iz izveštaja ili ne obelodani sve što su revizori ustanovili.

"Tako nešto nije moguće jer je u posao uključen veliki broj ljudi

Imajuci u vidu metodologiju rada državne revizije - to je neizvodljivo. Ja sam generalni državni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << revizor, za šta snosim svu odgovornost. Viših revizora iznad mene nema," rekao je Sretenović u intervjuu "Politici" na pitanje da li "ima revizora nad revizorom?"

On kaže da je u početku rada DRI bilo opstrukcije onih koji su milsli da, ukoliko uskrate dokumentaciju, izveštaja neće ni biti, u čemu su se varali jer DRI ima mehanizme da se bori protiv toga.

"Ali neki sad već jedva čekaju da nas vide. Dobijamo puno prijava od zaposlenih u lokalnim samoupravama i javnim reduzećima. Verujte da nas pozivaju i mimo našeg programa", napomenuo je on.

Na pitanje ko se koga plaši, političari revizora ili revizor političara, on kaže da DRI nema razloga da se boji ni političara niti bilo koga.

"Po kodeksu, naša saradnja mora da bude profesionalna, zasnovana na standardima revizije. Nisu nas dosad doživljavali kao islednike."

Sretenović priznaje i da je bilo pojedinaca među političarima pokušavali da ga savetuju ali se, kako kaže sve uglavnom na tome i završavalo.

"Samo jednom me je jedan ministar pozvao i rekao:'Meni ste već pripremili prijave, mogu li da prođem bez toga?' Naravno da je odgovor bio negativan", rekao je predsednik DRI.

Na insistiranje da kaže o kome je reč, Sretenović je potvrdio da je to bio Oliver Dulić.

On je međutim ponovio da je tokom postupka revizije nemoguće prikriti činjenice ili bilo šta sakriti.

"Metodologija to ne dozvoljava, to nas zasad čuva od svake vrste pritisaka", zaključio je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.