DREVNI GRAD DUHOVA ĆE USKORO IZRONITI: Decenije su prošle i kamene zidine se izdižu iz MRAČNIH DUBINA (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jul.2020, 13:22

DREVNI GRAD DUHOVA ĆE USKORO IZRONITI: Decenije su prošle i kamene zidine se izdižu iz MRAČNIH DUBINA (FOTO)

Četiri puta su ljudi ušli među zidine natopljene vodom.

Srednjovekovni "grad duhova" uskoro bi mogao da izroni sa dna jezera u italijanskoj pokrajini Toskani. To bi mogao biti prvi put da uništeno selo ugleda svetlost dana nakon više od 25 godina.

Grad Fabriče di Karegine je poznat i kao italijanska Atlantida. U ovom naselju iz 12. veka je nekada stanovalo oko 150 stanovnika, a i dalje su očuvane 31 kuća i čvrsta kamena crkva. Stotinama godina mali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << grad bio je utočište za majstore i zanatlije, pre svega kovače.

Idili je došao kraj 1946. godine, kada je italijanska energetska kompanija Enel izgradila hidroelektričnu branu u dolini. Stanovnici grada preseljeni su u obližnje selo, a Fabriče di Karegine je potopljen, dok se na njegovom mestu "ugnezdilo" novo veštačko jezero Valji.

Za 75 godina, koliko je Fabriče di Karegine ležao na dnu jezera, radoznali posetioci četiri puta su ušli među drevne zidine natopljene vodom. Jezero je isušivano 1958, 1974, 1983 i 1994 zbog održavanja brane, a prema obaveštenju lokalne turističke uprave - jezero bi ponovo moglo da presuši.

Kćerka bivšeg predsednika opštine Lorenca Đorđi je nedavno na fejsbuku objavila da će jezero verovatno biti isušeno 2021. godine, zbog čišćenja rezervoara jezera Valji, ali i podsticanja turizma u tom području.

Mogućnost posete srednjovekovnog grada duhova, koji povremeno vaskrsava iz mračnih dubina, tokom godina je privlači veliki broj turista. Tokom nekoliko meseci 1994. godine, kada je jezero Valji bilo isušeno, više od milion turista posetilo je Fabriče di Karegine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.