DRASTIČAN POTEZ Šmitovom obezbeđenju će oduzeti oružje - SIPA zahteva ove podatke ili...

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2023, 22:09

DRASTIČAN POTEZ Šmitovom obezbeđenju će oduzeti oružje - SIPA zahteva ove podatke ili...

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila je od Granične policije BiH podatke o načinu prelaska granice Kristijana Šmita i podatke o oružju koje nose pripadnici njegovog obezbeđenja, piše sarajevski portal Kliks pozivajući se na svoja saznanja.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović (SNSD) i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (DNS) zahtevali su ranije od SIPA, Granične policije, DKPT-a i Ministarstva spoljnih poslova informacije o statusu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Šmita i članova njegovog obezbeđenja, kao i detalje o oružju koje nose dok su na dužnosti u BiH, podseća Kliks.

Nešić je juče izjavio da očekuje da najkasnije u roku od deset dana dobije sve relevantne informacije od nadležnih policijskih i drugih organa o boravku Šmita i njegove pratnje u BiH.

- Nakon izveštaja svih relevantnih institucija očekujem da će se u priču uključiti i Tužilaštvo BiH, kako bi se potpuno razjasnilo ima li Kristijan Šmit legitimitet i legalitet za boravak u BiH i da li njegova pratnja ima zakonsko uporište za posedovanje oružja na prostoru BiH - kazao je Nešić.

Iz SIPA je ranije potvrđeno da se vrše određene provere Šmita, ali bez iznošenja više detalja.

Kristijan Šmit u Republici Srpskoj nije priznat jer njegov mandat nije potvrđen u Savetu bezbednosti UN, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.