DRAMATIČNO UPOZORENJE HRVATSKOG DEMOGRAFA: Gubimo stanovništvo, zbog korone i potresa biće još gore!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2021, 16:42

DRAMATIČNO UPOZORENJE HRVATSKOG DEMOGRAFA: "Gubimo stanovništvo, zbog korone i potresa biće još gore!"

Hrvatski demograf upozorio da je Hrvatska od početka ratova u SFRJ dosad izgubila 600.000 radnog stanovništva

Anđelko Akrap, hrvatski demograf sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu izneo je danas šokatne podatke o demografskoj situaciji u Hrvatskoj.

- Depopulacija je Hrvatsku zahvatila još sredinom prošlog veka. Pandemija i potresi će samo ubrzati te nepovoljne demografske procese. Deo se može suzbiti uz jednu aktivnu politiku repopulacije, ali neke efekte dugogodišnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << trendova je nemoguće popraviti - kaže Akrap.

Dodaje da po zadnjim projekcijama Ujedinjenih naroda zemlje na području Balkana gube toliko stanovništva da je to postalo demografski najugroženije područje u svetu.

- Zavisi od pristupa pojedine zemlje, kako oblikuju svoje demografske politike, nadam se da će u hrvatskom društvu sazreti svest da je potrebno oblikovati demografsku politiku radi održivosti razvoja Hrvatske -objasnio je Akrap.

- Pribroje li se veliki migracijski talasi povezani s ratom i prvom i drugom privrednom krizom, rezultat su ogromni demografski gubici koje Hrvatska oseća - kaže Akrap.

- U radnom kontingentu 1991. godine bilo je oko 3 miliona stanovnika, danas je taj broj pao na ispod 2,5 miliona stanovnika. Oko 600 hiljada ljudi manje je u radnom dobu, što je veliki udarac na demografiju i ekonomiju države - objasnio je Anđelko Akrap.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.