DRAMA U ZEMUNU! Umalo sudar vozova, tragedija izbegnuta u sekundi, oglasili se iz Ministarstva

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Sep.2023, 13:33

DRAMA U ZEMUNU! Umalo sudar vozova, tragedija izbegnuta u sekundi, oglasili se iz Ministarstva

Vozovi uspeli da se zaustave samo dvadesetak metara jedan od drugog

Na pruzi Beograd-Novi Sad na stanici u Zemunu jutros se odvijala prava drama, ali je srećom tragedija izbegnuta - umelo je došlo do sudara dva voza!

Vozovi su, srećom, prisebnošću dispečera u stanici Beograd Centar koji su situaciju pratili na monitoru, uspeli da se zaustave samo dvadesetak metara jedan od drugog.

Kako je jedan putnik ispričao, putnici u vozu u kom je on bio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su osetili samo naglo kočenje, ali niko nije nimalo povređen.

- Putnici su bili baš uplašeni jer je bilo i mnogo dece, a bila bi ogromna tragedija da nisu uspeli da se zaustave na vreme - kaže on i dodaje:

- Jedan mašinovođa nije stao na crveno svetlo na semaforu, kako sam ja čuo, i ušao je u traku u kojoj je već išao voz iz suprotnog smera. Tako se sve desilo - prenosi on reči koje je čuo na licu mesta.

Putnici su u vozovima zadržani oko sat vremena, kako bi se načinio zapisnik, a onda su peške krenuli odatle. Na licu mesta i dalje je policija i komisija iz Železnice Srbije.

Kako je saopšteno iz Ministarstva za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, sudar je izbegnut zahvaljujući brzoj, prisebnoj i profesionalnoj reakciji dispečera telekomande u stanici Beograd Centar.

Dispečer u novom Telekomandnom centru u železničkoj stanici Beograd Centar, iz koga se prati saobraćaj vozova na pruzi Beograd Centar - Novi Sad, reagovao je odgovorno i pravovremeno, nakon što je na monitorima za praćenje saobraćaja odmah registrovan položaj vozova. On je naložio da se u Centru za daljinsko upravljanje isključi napon u kontaktnoj mreži na tom delu pruge, što je odmah i učinjeno i na taj način su se vozovi zaustavili - navodi se u saopštenju ovog Ministarstva.

Kako navode dalje, putnički voz koji je iz Bara saobraćao za Beograd Centar ulazio je na deveti kolosek u železničkoj stanici Zemun. U isto vreme, prema prvim informacijama sa lica mesta, Regio voz koji je iz Novog Sada saobraćao ka Beograd Centru krenuo je sa osmog koloseka i bez odobrenja prošao izlazni signal koji je zabranjivao dalju vožnju.

Oba voza su blagovremeno zaustavljena, sudar je izbegnut, nema povređenih i nema nikakve materijalne štete, naglašava se u saopštenju.

Na licu mesta je, kako se dodaje, železnička komisija za isleđenje vanrednih događaja, koja treba da istraži sve detalje ovog događaja.

- Posle završene istrage biće pokrenuti postupci, po zakonu, protiv onih čija odgovornost bude utvrđena - dodaje se.

Železnički saobraćaj u stanici Zemun trenutno je u prekidu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.