DRAMA NA NEBU TOKOM VOJNIH VEŽBI: Bliski susret američkih i ruskih aviona, evo kako se sve završilo

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2023, 11:33

DRAMA NA NEBU TOKOM VOJNIH VEŽBI: Bliski susret američkih i ruskih aviona, evo kako se sve završilo

Američka odbrana presrela šest ruskih aviona u trenutku dok se nekoliko velikih vojnih vežbi američke vojske održava na Aljasci.

Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) saopštila je kako su njihove snage 11. maja otkrile, pratile, pozitivno detektovale i presrele šest ruskih aviona koji su delovali unutar i blizu zone vazdušne identifikacije.

Iz NORAD-a su istakli kako su ruski avioni ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nisu ušli u američki ili kanadski suvereni vazdušni prostor. Sve ovo se dogodilo u trenutku dok se nekoliko velikih vojnih vežbi američke vojske održava na Aljasci.

Rusi su leteli u bombarderima TU-95, transportnim avionima IL-78 i borbenom avionu SU-35. U NORAD-ovoj misiji nakon što su uočeni ruski avioni učestvovali su lovci F-16 i F-22, teretni avion Boing KC-135 i špijunski avion E-3 AWACS.

Ova ruska aktivnost u severnoameričkoj zoni vazdušne identifikacije događa se redovno i ne smatra se pretnjom ili provokacijom. NORAD ističe kako prati i identifikuje sve vojne avione koji uđu u zonu vazdušne identifikacije. NORAD rutinski prati kretanje aviona i po potrebi ih ispraća iz te zone.

Otkako je Rusija 2007. godine nastavila s aktivnostima dalekometnog vazduhoplovstva, NORAD je zabeležio godišnji prosek od otprilike šest do sedam presretanja ruskih vojnih aviona. Ti su brojevi između pojedinih godina varirali od čak petnaest do nula presretanja.

"NORAD koristi slojevitu odbrambenu mrežu satelita, zemaljskih radara, radara u vazduhu i borbenih aviona za praćenje i identifikaciju aviona i informisanje o odgovarajućim akcijama. I dalje smo spremni da upotrebimo brojne opcije odgovora u obrani Severne Amerike i arktičkog suvereniteta", zaključili su iz NORAD-a.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.