DRAMA MALE KAJE: 6-godišnjakinju uhapsili i vezali! Porodica tuži grad i policiju - Ona više nije ista!

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Sep.2023, 07:18

DRAMA MALE KAJE: 6-godišnjakinju uhapsili i vezali! Porodica tuži grad i policiju - "Ona više nije ista!"

Porodica je prvobitno podnela tužbu, u kojoj se imenuju grad Orlando, policajci koji su učestvovali u njenom hapšenju i njihov nadzornik kao optuženi, u avgustu 2022.

Kaja Rol je imala šest godina kada su joj policajci čvrsto vezali zglobove plaastičnim vezicama i kao pretupnika je prošetali hodnicima njene škole na Floridi pred nastavnicima, roditeljima i drugim učenicima, prema tužbi njene porodice, u kojoj se navodi da je devojčica uhapšena zbog nastupa besa. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Ne, ne stavljajte mi lisice - rekla je uplakana Kaja policajcima dok su joj stavljali plastične vezice oko zglobova u školi "Lucious & Emma Nikon Academy" u Orlandu, Florida, 19. septembra 2019. godine, što se može videti i na snimku policijske kamere.

Dok ju je jedan policajac vodio ispred škole do policijskog automobila, Kaja se čuje kako moli za drugu šansu i da ne bude uhapšena.

Nakon što je privedena, odvezena je u centar za maloletnike gde je snimljena njena fotografija dok je stajala na stolici - jer nije bila dovoljno visoka, kaže se u izmenjenoj tužbi podnetoj 18. septembra.

Kajina porodica tuži zbog njenog "okrutnog, besmislenog i terorističkog hapšenja", za koje kažu da je učinjeno da bi se "ulio strah i poniženje" kod deteta, zbog nekoliko razloga za akciju, uključujući prekomernu silu, lažno hapšenje i zlonamerno krivično gonjenje, navodi izmenjena tužba.

Porodica traži 50.000 dolara odštete.

- Bilo je užasno za nas - rekla je, Kajina baka, 18. septembra na konferenciji za novinare tokom koje je porodica objavila da nastavlja parnicu protiv grada.

Grad je odbio zahtev za komentar od "McClatchy News"-a 19. septembra, "jer ne komentariše parnicu koja je u toku".

Jednog od policajaca koji su učestvovali u njenom hapšenju, bivšeg referenta te škole, otpustila je policijska uprava Orlanda u septembru 2019. godine.

- Nikada nisam video dete sa vezanim rukama u dobi od šest godina, koje je izveo muškarac tri puta veći od nje - rekao je Bobi Dičelo, advokat koji zastupa Kajinu porodicu.

Sada Kajina porodica poziva na promene.

Kaja je ušla u prvi razred tokom školske 2019/20. školske godine sa zdravstvenim stanjem — pedijatrijskom opstruktivnom apnejom u snu — koje je "sprečava da spava tokom noći, izazivajući razdražljivost i jake napade besa izazvane teškom iscrpljenošću", kaže se u izmenjenoj tužbi.

Nakon što je škola regrutovala Kaju da se tamo upiše u prvi razred, njena baka je obavestila administratore o Kajinom stanju koje bi moglo da dovede do toga da "odpeli", navodi se u tužbi.

Škola je pristala da podrži Kaju, pa je njena porodica odlučila da je pošalje u školu, kaže se u izmenjenoj tužbi.

Ujutro 19. septembra 2019, Kaja je stigla u školu sa naočarima i počela da besni kada je učiteljica pokušala da joj ih oduzme, navodi se u tužbi.

Nakon što je pozvan službenik, upozorio je Kaju da će je odvesti u zatvor ako ne "prestane da se loše ponaša", navodi se u tužbi.

Pre nego što je odveo Kaju u pritvor, policajac je razgovarao sa Kajinom bakom, koja ga je molila da ne hapsi devojčicu i objasnila kako pedijatrijska apneja u snu može da utiče na njeno ponašanje.

- Pa, imam apneju u snu i ne ponašam se tako - policajac je optužen da je rekao Kajinoj baki.

Nakon toga, Tarner kontaktira policajca, koji donosi plastične vezice jer su Kajini zglobovi bili premali za lisice, navodi se u tužbi.

Zatim su je priveli i ignorisali njene proteste, navodi se u prijavi.

- Želim da ostanem u školi, tek sam stigla - kroz suze je molila Kaja policajce, vidi se i čuje na snimku.

Ona je optužena za prekršaj, ali tužioci su odbacili optužbu dan nakon njenog hapšenja.

Skoro dve godine nakon Kajinog hapšenja, na Floridi je stupio na snagu Zakon o Kaji Rol - zabranjujući deci mlađoj od sedam godina da budu hapšena u toj američkoj saveznoj državi.

Na konferenciji za novinare 18. septembra, njena baka je rekla da se Kaja nada da će povećati minimalnu starosnu granicu za hapšenje na 14 godina na Floridi i u SAD.

- Kaja više nije Kaja koju smo poznavaliv - rekao je Kirkland na konferenciji za novinare.

- Ali Kaja je borac, tako da nastavlja da se bori. Ona nam i dalje govori da želi nazad svoj stari život.-

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.