DPS preuzima Herceg Novi

Izvor: Politika, 26.Jul.2014, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DPS preuzima Herceg Novi

Opozicija napustila parlament, zbog toga što je najavljeno da će DPS sa četiri bivša odbornika SNP-a preuzeti upravljanje Herceg Novim

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica – Demokratska partija socijalista (DPS) uskoro bi i bez izborne pobede mogla zagospodariti Herceg Novim zbog čega su poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) do daljeg napustili skupštinsko zasedanje. Crnogorski parlament napustili su i poslanici Pozitivne Crne Gore u znak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << solidarnosti sa kolegama iz SNP-a.

Poslanici SNP, partije koja je dvadesetak godina u kontinuitetu na vlasti u ovom gradu, napustili su Skupštinu Crne Gore zbog toga što je u Herceg Novom najavljeno da će DPS sa četiri bivša odbornika SNP-a preuzeti upravljanje gradom. Lider SNP-a Srđan Milić poručio je da se poslanici te stranke, „do daljnjeg, neće vraćati u Skupštinu” i da „SNP pobedu u Herceg Novom neće prepustiti nikome”.

„Smatramo da smo došli do situacije koja se više ne može tolerisati i da sa druge strane pošaljemo poruku svima u Crnoj Gori da je afera ’Snimak’ svoj početak imala u aprilu 2012. upravo u Herceg Novom i da se isti junaci te afere pojavljuju i prethodnih dana kada se pokušava promeniti izborna volja građana Herceg Novog”, kaže Milić.

On ocenjuje da je puč u lokalnoj vlasti u Novom direktno u suprotnosti sa Ustavom Crne Gore u kome se kaže da se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana, na demokratskim izborima u skladu sa Zakonom.

„Mislim da je za zastiđe Crne Gore da postoje političke partije kao što je DPS koja se ne libi da sklopi sporazum iako zna da se ta lica (četiri odbornika SNP-a) lažno predstavljaju”, saopštio je Milić. „Neko nema hrabrosti da izađe na izbore, neko pokušava nešto što nije uspeo 14 godina u Herceg Novom – da, mimo izbora, otme vlast”.

On podseća da je prva presuda za kupovanje lične karte bila u Herceg Novom.

„Ako žele da se izmere sa nama neka izađu na izbore, a na ovako podao i podmukao način, nikome nećemo dozvoliti da se igra sa građanima Herceg Novog”, poručio je lider SNP-a.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević, međutim, izjavio je da ta stranka do sada nije razmatrala udruživanje sa bivšim odbornicima SNP-a u Herceg Novom, kako bi formirali novu većinu u tom gradu.

No, Radio „Jadran” juče je pročitao zvanični dokument koji svedoči da je Klub odbornika DPS-a povukao inicijativu za skraćenje mandata odbornicima hercegnovskog parlamenta koju je podneo 13. juna i sklopio savez sa odbeglim odbornicima SNP-a.

„Sporazum su, u ime DPS-a, potpisali predsednici hercegnovskog odbora i kluba odbornika, Zoran Bošnjak i Andrija Radman, i bivši odbornici SNP-a Vladimir Mračević, Predrag Anđelić, Zorica Gavrilović i Bogdan Kočetanović”, javila je ova radio stanica.

Našoj redakciji juče je stigao i faksimil potpisanog sporazuma između predsednika Opštinskog odbora DPS-a i odbornika SNP koji dokazuje da je ipak centrala vladajuće partije prećutno dala saglasnost za politički dil u Herceg Novom. Predsednik OO DPS Zoran Bošnjak je potvrdio da je tačno da je DPS potpisao sporazum sa četiri odbornika.

„Da bismo prevazišli krizu i agoniju u parlamentu i gradu, DPS je uradio jedino moguće u ovom momentu – sklopio građanski memorandum sa četiri odbornika, za što su se sinoć stvorili uslovi, kako bismo omogućili normalno funkcionisanje lokalne uprave do izbora”, naveo je Bošnjak i objasnio da su tim činom, kako je dodao, „spremni da preuzmemo odgovornost za grad i to ovim činom i radimo, jer želimo da sprečimo dalje propadanje Herceg Novog”.

Šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore Mladen Bojanić kazao je da i poslanici ove partije, u znak podrške kolegama iz SNP-a, neće, do daljnjeg, učestvovati u radu Skupštine.

„I na svojoj koži smo osetili sličnu situaciju. To već nije pojedinačan slučaj već pojava koja narušava parlamentarni život u Crnoj Gori”, izjavio je Bojanić. „Naša stranka će zatražiti da se procesuiraju svi dosadašnji slučajevi političke korupcije.”

Šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Goran Danilović juče je rekao da opozicija treba da zauzme jedinstven stav i proglasi „bojkot svega što se dešava u Crnoj Gori”. On je podsetio da je Front bojkotovao parlament nakon predsedničkih izbora, tvrdeći da su oni pokradeni.

„Nismo bili u tome podržani. Sada smo dobili poziv da branimo Herceg Novi bojkotom parlamenta. Tokom dana očekujemo kontakte sa liderima ostalih opozicionih partija da nam kažu zašto bojkot, do kada, šta su razlozi. Pozivamo SNP, Pozitivnu da se dogovorimo šta bojkotujemo: plenum, izbore, opštinske parlamente. Hoćemo da znamo zbog čega idemo u bojkot”, rekao je Danilović, koji smatra da dešavanja u Herceg Novom mogu da budu inicijalna kapisla za promene i da se ne sme, kako je dodao, „dopustiti da se otimaju odbornici, da prelaze iz opozicije u vlast”.

Ispred DPS, šef kluba poslanika te partije u parlamentu, Milutin Simović, demantovao je tvrdnje Danilovića da se u Herceg Novom desila politička korupcija rekavši da je „reč o dogovoru dva odbornička kluba”.

Vlada na kolektivnom odmoru

Podgorica – Godišnji odmori u vladi, ministarstvima i drugim organima uprave koristiće se od 4. avgusta do 1. septembra, odlučila je vlada premijera Mila Đukanovića. Vlada je saopštila da će biti obezbeđen kontinuitet rada na način što su ministri i starešine organa uprave obavezni da sačine plan korišćenja godišnjih odmora, kojim će omogućiti kontinuitet u radu ministarstava, odnosno organa uprave.

Novica Đurić

objavljeno: 26.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.