DPA: Vučić dobio ono što je izgledalo nemoguće

Izvor: Kurir, 20.Apr.2013, 20:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DPA: Vučić dobio ono što je izgledalo nemoguće

Do sada, najači srpski čovek Vučić bio je jedino kod kuće politička zvezda. Ono što se događalo u Briselu oko kosovskog sporazuma lansiralo ga je na međunarodnu političku scenu. Sada mora da se izbori za političko jedinstvo

BEOGRAD- Generacije političara su se bezuspešno tražile u kosovskom problemu. Dogovor postignut u petak u Briselu, pod posredovanjem EU, ide na račun potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića.

Sa odbijanjem prvog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << predloga sporazuma, nepovoljnog za Srbiju igrao je poker na visoke uloge - i pobedio: zato sada postignut kompromis između Beograda i Prištine, kosovskim Srbima donosi znatnu autonomiju za koju niko nije mislio da je moguća.

Kada je sve izgledalo izgubljeno tokom osme runde pregovora u Briselu, uključio se po prvi put i Vučić, koji je i šef najveće stranke (SNS), ministar odbrane i koordinator obaveštajnih službi.

Borio se teškim „oružjem“. Novinari su iz Brisela izveštavali da je bilo razmene uvreda između njega i kosovskog premijera Hašima Tačija, koga je optužio da se koristi jeftinim trikovima. On je na kraju ignorisao albansku stranu, odbijajući čaki rukovanje. U isto vreme, on je čvrsto definisao "crvene linije"preko kojih Srbija ne može da pređe.

Vučić, koji je sebi kod kuće, napravio imidž borca protiv korupcije,hapšenjem jednog od najbogatijih Srba, Miroslava Miškovića,fokusirao se sada na postizanje nacionalnog jedinstva okoprihvatanja briselskog kompromisa. I uspesi već stižu.

Predsednik Nikolić, koji važi kao kao „tvrda linija“ u nacionalom smislu,toplo je u subotu pozdravio kompromis koji donosi ograničenu autonomiju sunarodnicima na Kosovu. Premijer Dačić, takođe.Rezultat je srpski uticaj na policiju i sudove i to je najboljerešenje i maksimalan ustupak.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.