DOSTA JE BILO, MILO! Pročitajte DOPIS koji je verni narod Crne Gore uputio Ujedinjenim Nacijama

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2020, 16:25

DOSTA JE BILO, MILO! Pročitajte DOPIS koji je verni narod Crne Gore uputio Ujedinjenim Nacijama

Zakon o slobodi veroispovesti sročen je na način kojim se omogućava mešanje države u poslove i organizaciju verskih subjekata, diskriminacije eparhija SPC u CG

Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji je usvojen 2019. sročen je na način kojim se omogućava mešanje države u poslove i organizaciju verskih subjekata, diskriminacije eparhija SPC u CG, lišavanja njihovog pravnog subjektiviteta i oduzimanja njihove imovine u cilju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << državnog stvaranja nekakve nove pravoslavne crkvene organizacije.

Direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska, Vladislav Bojović uputio je dopis specijalnom izvestiocu UN za slobodu veroispovesti ili uverenja Ahmedu Šahidu, u kojem ga upoznaje sa ambijentom drastične ugroženosti verskih sloboda u Crnoj Gori i progonom jedine kanonske SPC koji sprovodi aktuelna vlast.

Objavljujemo skraćenu verziju dopisa:

"Vaša ekselencijo,

Podstaknuti Vašim pozivom upućenim, između ostalog, i organizacijama civilnog društva, za dostavu priloga za Vaš tematski izveštaj o eliminisanju netolerancije i diskriminacije zasnovane na religiji ili uverenju i postizanju održivog cilja razvoja 16, slobodni smo da Vas upoznamo sa drastičnim vidovima netolerancije i diskriminacije u zakonodavstvu i praksi u Crnoj Gori, kao i sa efektima takve diskriminacije... Razvoj događaja u Crnoj Gori, od donošenja novog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, zbog diskriminatornih efekata tog zakona, prakse izrazite netolerancije koje vlasti Crne Gore iskazuju prema eparhijama Srpske pravoslavne crkve u toj državi i potencijalne eskalacije krize, zavređuje Vašu posebnu pažnju i brigu, kao i da predstavlja negativan primer na koji bi se trebalo osvrnuti u Vašem izveštaju na 75-om zasedanju Generalne skupštine UN.

Od sticanja nezavisnosti Crna Gora je zaključila Temeljni ugovor sa Svetom stolicom koji ima karakter međunarodnog ugovora, kao i ugovore o uređenju odnosa od zajedničkog interesa koje je Vlada CG potpisala sa Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom. Tim sporazumima je navedenim crkvama i verskim zajednicama i njihovim organizacionim jedinicama zajamčen pravni kontinuitet i vlasništvo nad imovinom. Sa eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, i pored njihove načelne spremnosti i želje da se na jednoobrazan i suštinski istovetan način kao što je to učinjeno u slučaju drugih crkava i verskih zajednica regulišu pitanja od zajedničkog interesa, Vlada CG nije zaključila odgovarajući sporazum.

Vlasti Crne Gore su javnosti predočile državni projekat stvaranja nove i posebne pravoslavne crkve u Crnoj Gori! Takvo državno mešanje u autonomni položaj crkava i verskih zajednica nedopustivo je sa stanovišta svih međunarodnih standarda ljudskih prava i osnovnih sloboda, naročito u državi koja je prema svom Ustavu sekularna i u kojoj postoji odvojenost države i verskih organizacija.

U veoma osetljivoj atmosferi u decembru 2019. usvojen je Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Zakon je eklatantan primer direktne i indirektne diskriminacije, nedozvoljenog ograničavanja slobode veroispovesti, narušavanja autonomije crkava i verskih zajednica, i državnog oduzimanja imovine koji je isključivo usmeren protiv eparhija SPC u CG...

Na taj način, Zakon direktno protivreči i stavovima institucije Specijalnog izvestioca za slobodu veroispovesti UN prema kojima prenošenje imovine crkava i verskih zajednica na državu, naročito u kontektu registracije, očigledno nije u skladu sa međunarodnim standardima slobode veroispovesti.

Nakon usvajanja Zakona, širom Crne Gore započeli su masovni protesti u vidu mirnih litija koji su okupili stotine hiljada vernika koji su zahtevali stavljanje tog zakona van snage...

Imajući u vidu sve što je izloženo, stojimo na stanovištu da je Crna Gora, nažalost, u svetskim razmerama, postala najdrastičniji primer netolerancije i diskriminacije zasnovane na religiji. Zakon o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica koji je usvojen 2019. sročen je na način kojim se omogućava mešanje države u poslove i organizaciju verskih subjekata, diskriminacije eparhija SPC u CG, lišavanja njihovog pravnog subjektiviteta i oduzimanja njihove imovine u cilju državnog stvaranja nekakve nove pravoslavne crkvene organizacije... Zbog toga smatramo da bi skretanje pažnje Generalnoj skupštini UN na sadašnju situaciju u Crnoj Gori kroz Vaš tematski izveštaj moglo da doprinese smirivanju tenzija i afirmaciji dijaloga kroz puno poštovanje slobode veroispovesti. Visoko ceneći Vaš doprinos zaštiti nesmetanog ostvarivanja slobode veroispovesti i borbi protiv netolerancije i diskriminacije zasnovane na veri, ovom prilikom izražavamo spremnost da nastavimo da Vas obaveštavamo o daljem razvoju događaja i, po potrebi, da od Vas zahtevamo dalje akcije koje su u skladu s Vašim mandatom."

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.