DOMOVE DREVNOG AMAZONSKOG PLEMENA UNIŠTILA VATRA: Njihove reči i tuga za opustošenim staništem dirnuće i vas (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Avg.2019, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOMOVE DREVNOG AMAZONSKOG PLEMENA UNIŠTILA VATRA: Njihove reči i tuga za opustošenim staništem dirnuće i vas (VIDEO)

Razorni požari u Amazoniji uništili su i naseobine domorodačkog plemena koje živi duboko u prašumi.

Vatra preti da uništi i zaštićene šumske rezervate, autohtono pleme Mura danas je okruženo osušenom zemljom i odsečenim stablima što je posledica nekontrolisane seče drveća, kao i požara koji već neko vreme haraju Brazilom. Svuda se može osetiti samo garež ipaljevina.

Plemenski starešina Raimundo Mura, koji živi u rezervatu nadomak Humaite u Amazonasu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kaže da će se do poslednje kapi krvi boriti za prašumu.

- Svako drvo ima život, drveće treba da živi, svako na svom mestu. Ovo je za nas uništenje, ovo što se ovde događa je zločin protiv nas - rekao je.

Još jedan pripadnik plemena, Handek Vakana Mura, kazao je da se svakog dana vidi kako razaranje napreduje.

Amazon rainforest fire destroys home of ancient tribes deep in woodland

The indigenous Mura tribe are surrounded by nothing but dry soil and fallen timber as the Amazon continues to suffer from hundreds of wildfires#ClimateChange 🌍

https://t.co/uoCQhxMOwE

— Socialist Voice 🌐 (@SocialistVoice) August 23, 2019

- Tužni smo jer prašuma umire svakog časa. Osećamo da se klima menja i da je prašuma potrebna svetu. Nama i našoj deci je ova šuma potrebna - dodao je.

Pripadnica jednog plemena je ogorčeno rekla medijima dok je vatra gorela iza nje:

- Pogledajte šta su uradili našem rezervatu, mučili smo se dve godine i onda su ovi banditi došli i naše selo je planulo. Kao da brana nije bila dovoljna, ubili su reku, a sad hoće da unište naš dom. Ovo nećemo očutati- kaže žena.

Više od 9.500 novih požara se pojavilo širom Brazila, uglavnom u području džungle.

Stručnjaci su procenili da svakog minuta nestane oblast veličine 3 fudbalska terena.

Požari su stoliko strašni da se posledice mogu videti i iz svemira. U Amazonskoj prašumi živi oko milion domorodaca, a ona je i dom za oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.

UNIŠTAVALI GRADOVE, UKINULI LETO: Ovo su posledice najvećih vulkanskih erupcija na svetu (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.