DOM BOGA PELEA U PLAMENU! Lava šiklja non-stop iz grotla drevnog vulkana, snimci su zapanjujući! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jun.2023, 18:55

DOM BOGA PELEA U PLAMENU! Lava šiklja non-stop iz grotla drevnog vulkana, snimci su zapanjujući! (VIDEO)

Pogledajte kako izbacuje lavu

Jedan od najaktivnijih vulkana na svetu, havajski Kilauea, počeo je sa erupcijom nakon tri meseca pauziranja. Snimci sa web kamere koje prate aktivnost vulkana otkrile su sjaj unutar kratera u sredu ujutro, što ukazuje na početak erupcije, saopštio je Havajska vulkanska opservatorija Američkog geološkog instituta.

Slike s vrha havajskog Big Islanda pokazuju pukotine u podnožju kratera koje stvaraju lavu na površini >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kratera, saopšteno je. Pre izdavanja saopštenja o erupciji, iz opservatorije su rekli da su povećana aktivnost potresa i promene u obrascima deformacije tla na vrhu započele u utorak uveče.

Sve aktivnosti odvijaju se unutar zatvorenog područja Nacionalnog parka Havajski vulkani i nema pretnje za stanovnike.

- Cela lava je jutros zatvorena unutar vrha. Dakle, ima dovoljno prostora za lavu bez ugrožavanja domova ili infrastrukture - rekla je potparolka parka Džesika Ferkane. Rekla je da se službenici parka pripremaju za gužve jer posetioci dolaze da gledaju erupciju sa mnogih vidikovaca.

Havajska ostrva dom su dva najaktivnija vulkana na svetu, Kilauee i Mauna Loe. Prema domorodačkoj havajskoj tradiciji, erupcije imaju neverovatno duhovno značenje, a veruje se da je vrh Kilauee svet i da je dom Pelea, havajskog božanstva vulkana.

Za one koji u spektaklu žele da uživaju od kuće, park ima livestream erupcije koji prikazuje snimke fontana lave u stvarnom vremenu.

Visoki nivoi vulkanskog gasa glavna su opasnost za gledaoce, rekla je Služba nacionalnog parka dodajući da "ova opasnost može imati dalekosežne posledice uz vetar."

Kilauea je poslednji put imao erupciju u januaru, a znakove "povećanog nemira" pokazao je u maju. Vulkan je prestao sa erupcijom u decembru prvi put od septembra 2021.

Lava iz erupcije 2021. zadržana je u krateru na vrhu Kilauee, ali prethodna erupcija 2018. bila je jedna od najrazornijih u novijoj istoriji Havaja, uništivši stotine domova i prisilivši na evakuaciju okolnih četvrti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.