DOLIJAO USTAŠA IZ LOGORA LORA!

Izvor: Kurir, 26.Sep.2010, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOLIJAO USTAŠA IZ LOGORA LORA!

BEOGRAD - Pravda je spora, ali ga je stigla! Miljenko Bajić (44), osuđen za ratni zločin nad civilima u logoru Lora 1992. godine na šest godina zatvora, uhapšen je juče na području Žeževice iznad Omiša, u kući u zaseoku Bajići, i prebačen u splitski zatvor. Bajić se uspešno skrivao

BEOGRAD - Pravda je spora, ali ga je stigla!

Miljenko Bajić (44), osuđen za ratni zločin nad civilima u logoru Lora 1992. godine na šest godina zatvora, uhapšen je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << juče na području Žeževice iznad Omiša, u kući u zaseoku Bajići, i prebačen u splitski zatvor. Bajić se uspešno skrivao od 2004. godine!

Domagoj Margetić, hrvatski novinar koji je otkrio mesto Bajićevog skrivanja, za Kurir priča tok dešavanja:

- Pre petnaestak dana saznao sam sve u vezi sa skrivanjem Bajića, gde se kretao, hranio... Nisam hteo ništa da objavim, već sam svoja saznanja preneo glavnom hrvatskom tužiocu - kaže Margetić, i dodaje:

- Posebno bih istakao, a to je vrlo zabrinjavajuće, da se Bajić slobodno kretao i obilazio pojedine kafiće pod zaštitom dela trogirske policije. Zato, koliko znam, akciju su sproveli specijalni policajci od poverenja glavnog tužioca - ističe naš sagovornik.

Direktor „Veritasa“ Savo Štrbac za naše novine kaže ga ne bi čudilo da u narednim danima pročita da se Bajić skrivao i u samostanima.

- Ipak, zadovoljan sam što je uhapšen i što će izdržati kaznu. To je, međutim, mala kazna u odnose na one koje hrvatski sudovi daju Srbima. Za postojanje tog logora svi su znali i tamo su se dešavale strašne stvari - naglašava Štrbac.

Vrhovni sud Hrvatske je, podsetimo, početkom 2007. godine potvrdio nepravosnažnu presudu Županijskog suda u Splitu kojom su osmorica bivših pripadnika 73. odreda Vojne policije osuđena na ukupno 53 godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva 1992. u vojno-istražnom centru Lora.

Prema optužnici, oni su od marta do septembra 1992. u Lori, bez ikakvog pravnog osnova, držali zatvorene civile, uglavnom srpske nacionalnosti, fizički i psihički ih zlostavljali, mučili i telesno kažnjavali. Do smrti su premlaćeni civili srpske nacionalnosti Nenad Knežević i Gojko Bulović.

Srbi iz Lore zaslužuju spomenik

Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da podržava obeležavanje stradanja svake žrtve ratnog zločina.

- Činjenica je da je pravosudni postupak za „slučaj Lora“ sproveden, da je dokazano teško i nečovečno postupanje prema civilima, te da su optuženi proglašeni krivima za ratni zločin. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje i počast, pa i spomen-obeležje, ako bude donesena odluka - rekao je Josipović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.