DOLIJALA: Uhapšena Greta Tunberg, policija je ubacila u maricu zajedno sa drugim klimatskim aktivistima (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2023, 18:12

DOLIJALA: Uhapšena Greta Tunberg, policija je ubacila u maricu zajedno sa drugim klimatskim aktivistima (VIDEO)

Demonstranti su pokušali da blokiraju pristup mestu održavanja važne konferencije

Britanska policija uhapsila je Gretu Tunberg, zajedno sa drugim klimatskim aktivistima. Oni su se okupili ispred hotela u centru Londona, s ciljem da ometaju sastanak rukovodilaca naftnih i gasnih kompanija.

Tunbergova je bila među desetinama demonstranata koji su pokušali da blokiraju pristup hotelu "Interkontinental" na Park Lejnu, gde se održava pomenuti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Forum za energetiku, preneo je AP.

Na konferenciji, pored ostalih, učestvuju izvršni direktori saudijske kompanije Aramko i norveškog Ekvinora, kao i britanski ministar za energetsku bezbednost. Kako se navodi, Tunbergovu su policajci odveli u policijsko vozilo, zajedno sa još desetak aktivista.

Londonska policija saopštila je ranije da je pet osoba uhapšeno zbog sumnje da su ometali saobraćaj tokom protesta.

Demonstranti su pokušali da blokiraju pristup mestu održavanja konferencije tako što su sedeli na trotoaru pored ulaza, držali transparente i uzvikivali parole, dok su neki palili dimne baklje.

Climate activist Greta Thunberg detained by police in London

pic.twitter.com/fskUF270kL

— The Post Millennial (@TPostMillennial) October 17, 2023

Aktivisti Grinpisa spustili su se sa krova hotela kako bi razvili transparent sa natpisom "Zaradite mnogo novca od nafte". Demonstranti optužuju kompanije za fosilna goriva da namerno usporavaju prelazak energije na obnovljive izvore, kako bi ostvarile veći profit.

- Svet se davi u fosilnim gorivima, a naše nade, snove i živote pere poplava zelenaštva i laži - rekla je Tunbergova novinarima pre nego što je privedena. Istakla je kako je decenijama bilo jasno da su industrije fosilnih goriva bile svesne posledica svojih poslovnih modela, a ipak nisu uradile ništa.

- Ne možemo dozvoliti da se ovo nastavi, pa nemamo druge opcije osim da ih fizički ometamo i moramo da nastavimo da pokazujemo da im ovo neće proći - poručila ona.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.