DOLČE VITA NA SRPSKI NAČIN: Kako da postanete hedonista bez dinara u džepu (VIDEO)

Izvor: S media, 08.Feb.2013, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOLČE VITA NA SRPSKI NAČIN: Kako da postanete hedonista bez dinara u džepu (VIDEO)

Prema Republičkom zavodu za statistiku, prosečna zarada u Srbiji iznosi oko 420 evra. Broj nezaposlenog radno sposobnog stanovništva približava se milionu.

Među zaposlenima, najmanje 300.000 neredovno dobija zaradu. Najdrastičniji primer je radnika iz Niša koji platu nije dobio čak 49 meseci.

Uprkos svemu, Srbi godinama nose nezvaničnu titulu najvećih hedonista sveta. I to, bez finansijskog pokrića!

Hedonizam se definiše kao filozofski pravac, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << težnja ka zadovoljstvu koje je samo po sebi svrha i cilj svih delovanja. U Srbiji, hedonizam zaista spada u utopiju. Kako biti hedonista bez dinara u džepu?

- Za nas hedonizam podrazumeva nešto što nije skupo – objašnjava za S media portal Dragan Đorđević, osnivač Asocijacije autentičnih hedonista (AAH), koji od danas nosi titulu Ćief Hedonist Officer. - Mi hedonizam ne vezujemo za novac. Bez obzira što možda imate nedovoljnu i neredovnu platu, ništa vas ne sprečava da sednete sa dragim osobama i da se ispričate, da prošetate pored reke, da se grudvate kad pada sneg, da popijete čaj... Ako za sebe ne učinite ni te najjednostavnije hedonizme, čemu onda život? S druge strane, poznajem mnogo bogatih ljudi koji žive deset puta nekvalitetnije jer ne umeju da žive i uživaju.

Hedonizam – stanje u buđelaru ili u glavi?

Ima se utisak da termin „hedonista“ nosi lošu reputaciju. Da li zbog asocijacije na bahatost bogatih, da li zbog snobovske konotacije ili zbog „holivudskog“ tumačenja?

Među članovima i osnivačima AAH naišli smo i na marketing eksperte.

-Zaista, termin ’hedonizam’ može upućivati na životni stil koji podrazumeva mnogo novca. Ali vremenom i našim aktivnostima pokušavamo da ispravimo značenje te reči u svesti građana – objašnjava nam anonimni hedonista, po zanimanju marketing menadžer.

Jasno nam je da postoje različite koncepcije zadovoljstva, tako postoje i različita viđenja hedonizma. Takozvani psihološki hedonizam tvrdi da pojedinac mora da dela u cilju ostvarenja želje za zadovoljstvom. Egoistički erotični hedonista kaže da čovek mora da radi u skladu sa onima što mu donosi najviše zadovoljstva na duže staze. Najzad, univerzalni hedonizam propagira delovanje u skladu sa onim što će u dužem periodu zadovoljiti najveći broj ljudi...

Iće, piće, luksuz...

Srpski hedonisti šalju mnogo jednostavniju poruku – uživati u malim (ili većim) stvarima, i to deliti sa drugima.

- Mi smatramo da je svrha hedonizma podeliti ga sa drugima. To može svako. I bez velikih para. A kad je reč o našoj definiciji hedonizma, ona podrazumeva uživanje u lepim životnim trenucima. U jednom delu sveta postoji pogrešna percepcija hedonizma, te tvrde da su to, na primer, svinger klubovi – objašnjava Đorđević za S media portal.

Tumačenje često ukazuju da je hedonista osoba koja bezgranično i sebično uživa u materijalnim dobrima: hrani, piću, cigaretama, kupovini, skupim putovanjima... Srpski hedonisti razmišljaju drugačije. U spisak hedonističkih radnji uvrstili su sva sitna zadovoljstva.

- Dosta radim, ali vodim računa da svakog dana sebi priuštim poneko zadovoljstvo. Od pet minuta za sebe do toga da sa nekim popričam, uradim nešto u čemu uživam... U početku sam morao sa sobom da zakazujem termine kada ću te stvari raditi, ali sam shvatio da je ’nemam vremena’ izgovor - tvrdi osnivač AAH.

Saveti za hedoniste početnike

Kada smo naučili da nam za prestižno zvanje „hedonista“ ne trebaju džetovi, jahte, dijamantski prsten, račun u kiparskim bankama, zamolili smo za nekoliko saveta za hedoniste početnike.

- Prvo napravite listu stvari koje vam pričinjavaju zadovoljstvo. Krenite od onih najjednostavnijih: poljubite ženu, muža, pomilujte dete... A onda idite ka složenijim hedonizmima! Uključite i prijatelje u priču, ne dozvolite da postanete autistični – upozorava Đorđević i dodaje:

– Potom pređite na ispunjavanje zahtevnijih hedonističkih želja. Možda želite putovanje u Maroko? Počnite da štedite, planirate, tražite najpovoljnije ponude...

Za većinu prosečnih Srba odlazak na bilo koju egzotičnu destinaciju predstavlja „sanak pusti“. Ali, poručuju iz Asocijacije hedonista, svako od nas trebalo bi da veruje da će mu želja biti ostvarena. I da, naravno, uživa ne samo onda kada dosegne sreću, već i dok traga za njom.

Tamara Vlaškalin

Foto:www.aah.rs

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.