DOLAZE ĐETIĆI: U Srbiji će Crnogoraca uskoro biti sve više!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Nov.2014, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOLAZE ĐETIĆI: U Srbiji će Crnogoraca uskoro biti sve više!

Formiranje Crnogorskog nacionalnog saveta biće od velike pomoći za povećanje broja Crnogoraca u Srbiji, kaže Ratko Šoć, nosilac liste koja je prošle nedelje pobedila na izborima za formiranje saveta

Broj Crnogoraca u Srbiji drastično se smanjio u poslednjih 20 godina, a Ratko Šoć, nosilac liste koja je prošle nedelje pobedila na izborima za formiranje Crnogorskog nacionalnog saveta u Srbiji, veruje da će osnivanjem Nacionalnog saveta taj proces da >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << krene u drugom smeru i da će ih u Srbiji uskoro biti mnogo više. Ovaj savet treba da napravi strategiju svog delovanja u naredne četiri godine po oblastima, sa posebnim akcentom na teme koje se tiču nacionalnog identiteta, kulture i obrazovanja, kaže ovaj akademski slikar i pesnik.

On je predstavio plan formiranja zavoda za crnogorsku kulturu i pozorište na nacionalnom jeziku. Cilj je da svi Crnogorci, ali i svi ostali narodi koji  žive u Srbiji, mogu da uživaju u vrednostima koje neguju.

- Suština posebnih prava koja štite manjinu u odnosu na većinu jeste da omoguće nesmetano razvijanje i čuvanje svoje tradicije, kulture i jezika. Mislim da je velika odgovornost na Nacionalnom savetu da spreči dalju asimilaciju pravim pristupom i pogledom na crnogorsko pitanje u Srbiji – kaže Šoć.

(Telegraf.rs/ Izvor: vijesti.me)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.