DOLAZAK ĐOKOVIĆA PODIGAO VOJSKU NA NOGE: Nesvakidašnji snimak iz Republike Srpske (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2023, 10:28

DOLAZAK ĐOKOVIĆA PODIGAO VOJSKU NA NOGE: Nesvakidašnji snimak iz Republike Srpske (VIDEO)

Nekoliko stotina pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske skaču svi kao jedan na tribinama arene.

Euforija je zahvatila Banjaluku, sve se sprema za dolazak Novaka Đokovića. Naime, ovaj grad će od 16. do 23. aprila biti domaćin Srpska opena, ATP 250 turnira na kome će učestvovati, pored Srbina, Andrej Rubljov, Gael Monfis, Filip Krajinović, Borna Ćorić i još nekolicina vrhunskih tenisera.

Svečano otvaranje teniskog kompleksa u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << parku "Mladen Stojanović" zakazano je za sredu, a u susret tome viđena je neobična situacija na tribinama glavnog terena.

Video je ubrzo postao viralan.

Iz Teniskog saveza Republike Srpske saopštili su da je reč o merenju izdržljivosti tribina, te da ničija sigurnost nije bila dovedena u pitanje. Kako su naveli iz Teniskog saveza RS, radilo se o ispitivanju tribinskih nosača koje je u skladu sa svetskim standardima i pritom ni na koji način nije ugrožena ničija bezbednost.

- Ispitivanje tribinskih nosača je izvedeno u skladu sa standardom JUS U.M1.047 (Ispitivanje konstrukcija probnim opterećenjem i ispitivanje do sloma). Ispitivanju se pristupilo nakon detaljnog pregleda dokumentacije, kontrolnog proračuna, uvida u ateste ugrađenih materijala i izveštaja nadzornog inženjera. Konstrukcija tribina ni u jednom trenutku nije bila kritična u pogledu nosivosti - rekli su iz Teniskog saveza.

Takođe, kako su dodali, svetska praksa je da se tribine ispituju ljudskom navalom, te harmonizovanim skakanjem.

- Ispod tribinskih nosača se nalazio tim eksperata sa postavljenim instrumentarijem za praćenje statičkog i dinamičkog ponašanja konstrukcije. Tribine su projektovane na korisno opterećenje od 750 kg/m2, dok je ostvareno opterećenje sa kadetima iznosilo cca 500 kg/m2. Potrebno je napomenuti da su kadeti pozicionirani na način da je deo sedeo na klupama, a deo je stajao okolo - praktično su svi uticajni delovi nosača bili opterećeni. Ovo predstavlja opterećenje koje se nikad više neće desiti na konstrukciji. Dobijeni ugibi nosača su cca 0.10 mm (praktično zanemarivo) i manja su od računski dobijenih, što potvrđuje da konstrukcija poseduje i više nego potrebnu nosivost. Pored ugiba, praćene su i pojave prslina kojih nije bilo ni pod maksimalnim opterećenjem - pojasnili su iz Teniskog saveza.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.