DOKUMENTARAC OBELODANIO VEZU BORISA DŽONSONA SA KGB-OM: U Italiji posećivao ruskog špijuna bliskog Putinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2023, 20:07

DOKUMENTARAC OBELODANIO VEZU BORISA DŽONSONA SA KGB-OM: U Italiji posećivao ruskog špijuna bliskog Putinu

Zaista bi trebalo da pazite kakav odnos održavate sa takvom osobom

Italijanska tajna obaveštajna služba nadgledala je luksuznu vilu u vlasništvu porodice Lebedev kada ju je posetio Boris Džonson u aprilu 2018. godine, u trenutku kada je bio ministar spoljnih poslova Velike Britanije, navodi se u dokumentarnom filmu britanskog Kanala 4.

U dokumentarcu "Boris, lord i ruski špijun" kaže se i da se imanje Palaco Teranova i druga vila u blizini, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koje su u vlasništvu porodice, koriste u špijunske svrhe.

Dodaje se da je italijanska služba u tajnom dokumentu zaključila da je Aleksandar Lebedev, bivši ruski špijun koji je postao bogati biznismen, nastavio da uživa „naklonost i prijateljstvo“ ruskog predsednika Vladimira Putina.

Džonson je prisustvovao samitu NATO-a u Briselu u aprilu 2018. godine gde su se zapadni lideri složili da je "velika verovatnoća" da Rusija stoji iza napada nervnim agensom u Solsberiju mesec dana ranije.

It’s all tumbling out now......

'Italy ‘was monitoring Lebedev villa at time of Boris Johnson visit’

Intelligence service believed property was being used for espionage purposes, documentary claims'https://t.co/t4vox2PJLM

— Central Bylines (@CentralBylines) June 26, 2023

Nekoliko sati kasnije, on je odleteo u Italiju gde je prisustvovao zabavi koju je organizovao Lebedevljev sin medijskog magnata Jevgenij, u Palaco Terranova.

Navodi se da je Džonson bio čest posetilac, kao i da je prisustvovao mnogobrojnim žurkama još u vreme kada je bio gradonačelnik Londona.

Džonson je prvi put prošlog jula priznao da je sreo bivšeg agenta KGB-a u njegovoj italijanskoj palati, bez prisutnih zvaničnika.

On je na saslušanju pred poslanicima u britanskom parlamentu rekao da - koliko je meni poznato, nije se razgovaralo ni o čemu vezanom za vladu -.

Lia Kvartapele iz italijanskog Odbora za spoljne poslove rekla je u dokumentarcu da se ne može isključiti mogućnost da Lebedev još radi za KGB.

- - poručila je ona.

Džonsonov portparol je naveo da nije bilo razloga ni za kakvu zabrinutost jer je Lebedev britanski državljanin koji je ulagao u medije u Velikoj Britaniji i kritikovao je ruski režim.

- Nije ispravno suditi o ljudima na osnovu njihovog porekla ili prezimena. Ovo je dosadna i ksenofobična kampanja - navodi se u odgovoru portparola bivšeg britanskog premijera.

Portparol Lebedevih naveo je da je lažna svaka optužba da je njegov sin učestvovao u špijunaži, te da je reč o antiruskom rasističkom uznemiravanju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.