DOKTORI SU MI REKLI DA NIKADA NEĆU PROHODATI Doživeo je tešku nezgodu, prognoze nisu bile povoljne, a DANAS JE TRENER i pomaže drugima

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2023, 18:54

"DOKTORI SU MI REKLI DA NIKADA NEĆU PROHODATI" Doživeo je tešku nezgodu, prognoze nisu bile povoljne, a DANAS JE TRENER i pomaže drugima

Mike je rekao da je najzahvalniji svojim prijateljima i porodici što su mu pomogli u rehabilitaciji nakon nesreće.

Tridesetogodišnjem muškarcu život se promenio u sekundi kada je pre četiri godine pao sa matora i tom prilikom ostao nepokretan. Uprkos tome što su mu lekari rekli da nikada više neće moći da hoda, on je sebi zadao cilj da ponovno stane na noge i nauči da hoda. I u tome je i uspeo.

Naime, Majk Njumen (30) iz Hempšira u Engleskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u junu 2019. godine doživeo je pad sa motora, a zbog povreda koje je zadobio doktori su mu rekli da više nikada neće moći da stane na svoje noge. Rešen da ga reči doktra ne poljujaju, danas važi za pravo medicinsko čudo.

- Bio sam na stazi i odjednom sam se zakucao o stenu. Udarac me je odbacio i pao sam na leđa. Pokušao sam da ustanem, ali nisam mogao da se pomerim. Helikopterom su me prebacili u bolnicu i stavili metalne šipke u leđa. Nisam uopšte osećao noge, a to je uticalo i na sve ostalo, pa sam duže vreme koristio i kateter. Noge su mi jednostavno "venule", nisam ih uopšte osećao, a kad se osećaj vratio, bile su neverovatno slabe, gotovo beživotne - priseća se Majk.

On je proveo šest meseci u bolnici, a ni u najtežim trenucima nije gubio nadu da će jednog dana ponovo prohodati.

- Možda se nikad neću vratiti na 100 odsto i još uvek su potrebna invalidska kolica kada se umorim, ali sam veoma ponosan na sebe - kaže Majk.

Prema njegovim rečima, oporavak je išao dobro dok nije došla pandemija korona virusa i tada je sve stalo.

- To vreme sam proveo hodajući po kući s okvirom za stajanje, štakama i invalidskim kolicima. Korištenje pomagala bilo je stvarno čudno iskustvo jer nisam osećao ništa u nogama neko vreme, pa sam morao samo da vučem stopala i oslanjam se na snagu gornjeg dela tela - priseća se ovaj momak.

Srećom, mere i ogrničenja zbog korona virusa su popustile, te je Majk krenuo u teretanu.

- Trenirao sam redovno i osećaj u nogama je krenuo da se vraća. Iako se osećaj vratio na jednu nogu mnogo pre druge, gubio sam ravnotežu, ali nisam odustajao - priča on.

Majk je posle nekoliko meseci treniranja odlučio da ode na obuku za personalnog trenera i bio je prvi koji je završio ovaj kurs u invalidskim kolicima. Sada se nada da će moći da iskorist svoje iskustvo kako bi pomogao drugima koji su u istoj ili sličnoj situaciji.

- Kada sam bio na rehabilitaciji video sam razne slučajeve. Bio je jedan momak koji je bio na korak od odustajanja jer je mislio da nikada neće prohodati. Odlučio sam da se sprijateljim s njim, te sam ga odveo u teretanu i počeo da radim s njim. Nedavno mi je poslao video kako hoda uz stepenice po prvi put, i to mi je dalo inspiraciju koja mi je bila potrebna - rekao je Majk.

- Moja partnerka Ema-Džejn mi je velika podrška. Ona me tera da prelazim granice. Nedavno sam prvi put zaplesao s njom što je bilo neverovatno, a kako je ona instruktorka plesa na šipci, čak me je naterala da i to probam. Takođe, moja porodica i prijatelji su učinili da mi to vrlo teško i izolovano razdoblje u mom životu ispadne jedno od najprogresivnijih i najizazovnijih razdoblja iz kojih sam izašao deset puta bolji - priznaje Mike.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.