DOKTORI KLINIČKOG CENTRA OTKRIVAJU ŠTA JE NAJOPASNIJA STVAR PRILIKOM KONTAKTA SA ZARAŽENIMA: Ova stvar nikako ne sme da se desi

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Maj.2020, 21:00

DOKTORI KLINIČKOG CENTRA OTKRIVAJU ŠTA JE NAJOPASNIJA STVAR PRILIKOM KONTAKTA SA ZARAŽENIMA: Ova stvar nikako ne sme da se desi

Da bi neko bio skinut sa respiratora, uzima se u obzir to kako se pacijent oseća, njegova svest i gasni parametri.

Doktori Nebojša Lađević, direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS i docent dr Ivan Palibrk, njegov zamenik, objasnili su na koji način se pacijenti sa teškom kliničkom slikom postavljaju na respirator i o čemu se tom prilikom vodi računa.

Lekari kažu da moraju posebno da vode računa prilikom postavljanja intubacije kako ne bi udahnuli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vazduh koji pacijent izdiše i zarazili se.

- Iskustvo nas je učilo da ne žurimo sa intubacijom bolesnika. Da bismo se odlučili da nekog stavimo na veštačku ventilaciju, uzimamo u obzir njegove godine, tok bolesti, da li je potvrđena bolest, koliko dugo traje… Takođe, pokušavamo da premostimo stanje većom količinom kiseonika, ako vidimo da ne ide nabolje i da postoji opasnost od ozbiljnog oštećenja organizma, onda ga uvodimo u veštačku ventilaciju - objašnjava dr Palibrk.

Onda kada je potreban respirator, pacijent je u veoma teškom stanju. Pacijent može više dana da provede na respiratoru i ne postoji vremensko ograničenje.

- Pacijent može dugo da ostane na mehaničkoj ventilaciji. Bitno je dobro odrediti parametre. Aparatom dopremamo kiseonik koji je potreban plućima da se oporave, a sa drugim lekovima lečimo osnovni proces koji je napao pluća - dodao je dr Lađević.

Lekari se, kažu, trude da svima jednako ukažu pomoć, bez razlike.

- Svačiji život je značajan bez obzira na godine. Terapiju ne pretpostavljamo godinama, već trenutnoj situaciji u kojoj se pacijenti nalaze - zaključuje direktor Centra za anesteziologiju i reanimatologiju KCS.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.